Шествия в подкрепа на Витоша на 3 март в София, Пловдив и Бургас

Митинг и шествия под наслов "Да спасим гората - да спасим държавата" ще се състоят на Националния празник 3 март в София, Пловдив и Бургас. Това съобщиха организаторите от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

В София проявата ще стартира от 14.00 ч. до пилоните на НДК, тъй като Столичната община е отказала съгласуване на шествие. В Пловдив демонстрацията ще тръгне в 12.30 ч. от ДНА към Централна поща, а в Бургас - в 13.00 ч. от "Часовника" към Морската градина.

От коалицията изразяват недоволството си от поправките в Закона за горите, които предстоят да се разгледат на второ четене от парламента. Според екоактивистите с тях се разрешава бърза и евтина сеч на държавни и частни гори за изграждане на лифтове, което предполага бъдещи свлачища и наводнения.

Еколозите твърдят, че поправките са поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частните икономически интереси на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България – Банско, Витоша и Боровец (Цеко Минев – бел.ред.).

Природозащитниците изразяват протеста си и срещу премахването на неудобни служители, които спазват екологичното законодателство. Като пример се посочва отстраняването чрез нагласен конкурс на досегашния директор на Природния парк "Витоша" Тома Белев, недопуснал застрояването на парка до момента.

В подкрепа на каузата за опазване на Витоша се обявиха и популярни български лица, които записаха клипове с послание към желаещите да се включат в шествието. Актьорите Валери Йорданов, Филип Аврамов, Луиза Григорова и Силвия Петкова, музикантите Стоян Янкулов - Стунджи и Димитър Кърнев, писателят Калин Терзийски и телевизионната водеща Ива Дойчинова призовават подкрепата да не се изчерпва с “харесване” в социалната мрежа “Фейсбук”, а да е реално присъствие на протеста. Иначе има опасност това, което се случи на Черноморието, да стане и в планината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?