"Шеврон" иска да възкреси нефтопровода Бургас-Александруполис

"Шеврон" иска да възкреси нефтопровода Бургас-Александруполис

Американският енергиен гигант "Шеврон" е заинтересован от спрения от българското правителство проект за изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис във връзка с плановете за разширяване на  мощностите на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК), в който държи 15 на сто, и ще се опита да убеди българските власти, че той е необходим.

Това пише московският вестник "Ведомости", позовавайки се на интервю за агенция ТАСС на Николай Токарев, президент на руската държавна петролна компания "Транснефт", която пък държи контрола във все още съществуващата проекта компания за нефтопровода. Тя продължава да работи, както и българското финансово министерство да има разходи за дъщерното ѝ дружество в България, независимо че предишният кабинет на ГЕРБ взе решение за прекратяване на участието на страната ни в Бургас-Александруполис, а парламентът денонсира подписаното в Атина през 2007 г. междуправителствено споразумение с Русия и Гърция за реализацията на тръбата.

Москва обаче не се отказва от проекта и периодично опипва почвата за възобновяването на проекта, на който се разчиташе да разтовари трафика на танкери през Босфора, приемайки ги на пристанище Бургас и от там през българска територия до гръцкото пристанище Александруполис. България обаче прецени, че не е икономически оправдано участието ѝ в този строеж.

"Само преди една седмица българската страна отново излезе с инициатива за закриване на управляващата компания "Трансболкан пайплайн Би-Ви" - отбелязва Токарев, - но българската страна няма юридически основания да излезе едностранно от проекта."

Сега Токарев обяснява, че КТК, който през 2014 г. транспортира 40 млн. тона нефт, а след разширението си до края на 2016 г. ще увеличи мощността си до 67 млн. т, ще има проблеми с последващия транзит. В момента по тръбата се пренася петрол от Казахстан и Русия до черноморското пристанище Новоросийск, откъдето се прехвърля на танкери.

"Възможностите на Босфора не са безгранични. Ще има проблеми с транспортирането на допълнителните обеми, които ще се появят след разширяването на консорциума", коментира Токарев.

Пои думите му, "Шеврон" е обещал да проведе консултации с българските партньори. "Затова смятам, че проектът има бъдеще. Той е интересен най-малкото заради това, че ще реши проблема с Босфора", казва Токарев. Той не изключва КТК да влезе в проекта Бургас-Александруполис, като отбелязва само, че въпросът се обсъжда, но не са взети никакви решения.

Бургас-Александруполис ще бъде интересен за участниците в КТК, но за реализацията му е необходимо да се постигне договореност с България, а това не е лесно, смята шефът на аналитическата агенция "Смол летърс" Виталий Крюков, цитиран от "Ведомости". Санкциите срещу Русия не би трябвало да попречат на неговото строителство, но има рискове в случай на влошаване на ситуацията, казва пък заместник-директорът на Центъра за политическа информация Алексей Панин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?