“Шеврон” се отказа окончателно от Бургас- Александруполис

Американската нефтодобивна компания “Шеврон” окончателно отказа да участва в проекта Бургас-Александруполис, съобщиха за Mediapool източници от офиса на компанията в Лондон. Оттам уточниха, че “Шеврон” няма нито желание, нито финансов интерес да инвестира в петролопровода.

До този момент компанията поддържаше неутрална позиция по отношение на съобщенията от руски и български правителствени източници, които твърдяха за проявен от нея интерес да купи българския дял от 24.5%. От “Шеврон” дипломатично обясняваха, че проучват всички възможности за байпас на Босфора.

Дебатът по ратификацията пропадна заради кабинета 

В сряда по настояване на управляващите българският парламент трябваше да дебатира ратификацията на Бургас – Александруполис, на другия трансбалкански проект Бургас – Вльора, както и на обновения договор за магистрала “Тракия”, но вместо това депутатите си тръгнаха половин час преди обичайния край на работния ден. Причина за това е, че нямаше кой да докладва от името на МС, тъй като премиерът и част от министрите му са на предизборни обиколки.

още

Неучастието на американската нефтодобивна компания поставя сериозни проблеми за гарантиране на петролните доставки по тръбата, за които ангажимент има Русия с 51-процентовия си контрол върху Международната проектна компания (МКП) за Бургас-Александруполис.

Това косвено се потвърди и от преведените миналата седмица разговори на руския президент Путин в Казахстан, чийто президент Назърбаев каза, че страната му ще предостави за Бургас-Александруполис 17 млн.тона допълнително петрол.

Назърбаев не уточни откъде ще се вземат тези количества, но справка в специализираният сайт Upstreamonline.com показва, че през първото тримесечие на 2007 г., държавната компания  “КазМунайГаз” (KazMunaiGaz) е произвела малко под 2.3 млн.тона суров петрол (16.8 млн.барела).

Добивът на компанията се е увеличил съвсем леко – с близо 1.5 млн. барела спрямо същия период на миналата година. Дори при увеличение на добиваните количества и без да се включват количествата от суровината, които остават за вътрешния пазар или се продават от държавната фирма, е ясно, че на “КазМунайГаз” ще им е трудно да предоставят повече от 12 млн.тона нефт годишно за Бургас-Александруполис, коментираха специалисти от бранша.

От изказванията на руските държавни представители миналата седмица стана ясно, че тази тръба се възприема като част от нефтената тръбопроводна система на Русия, стопанисвана от държавния монополист “Транснефт”.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?