Шеврон Тексако иска да купи 25 процента от акциите на Юкос

Втората по големина американска петролна компания Шеврон Тексако иска да изкупи 25 процента от акциите на руската петролна компания Юкос, предаде сайтът К2Капитал, като цитира британския в. Сънди Таймс. Стойността на сделката може да достигне 6,4 млрд. долара.

Според цитиран от Сънди Таймс неназован източник, близък до Шеврон Тексако, американската компания решила да направи офертата, тъй като сметнала, че проблемите на Юкос с руското правосъдие застрашават планираното ѝ сливане със Сибнефт.

Руският петролен гигант Юкос опроверга информации, появили се в медиите, че сливането с конкурентната фирма Сибнефт е под заплаха, предаде АП. Медиите изразиха съмнение за сделката на стойност 3 милиарда долара, след чието приключване се очаква Юкос да придобие Сибнефт. Руското антимонополно министерство все още не е одобрило сливането, а срещу Юкос се водят съдебни следствия, припомня Асошиейтед прес.

Главният финансист на Юкос Брус Мисамор заяви, че сливането със Сибнефт става според плановете и подчерта, че няма да удостои с коментар съобщението на Шеврон Тексако.

Юкос се споразумя да купи Сибнефт през април т.г. и в резултат на сделката ще се появи нова водеща на световно равнище петролна компания. Миналият месец обаче прокуратурата започна следствия срещу акционери, служители и дъщерни компании на Юкос, засилвайки спекулациите, че руското правителство няма да разреши на Юкос да купи Сибнефт, отбелязва Асошиейтед прес.

Шефът на Юкос - Михаил Ходорковски, който е най-богатият човек в страната и подразни Кремъл с неговия интерес към политиката, заяви, че следствията имат политически мотиви и нямат нищо общо със закона и реда. Очаква се антимонополното министерство да вземе решение по сделката Юкос - Сибнефт по-късно този месец.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?