Еквадорският апелативен съд реши:

"Шеврон" трябва да плати $18 млрд. за замърсяване на амазонската джунгла

Магистратите увеличиха обезщетението, присъдено на първа инстанция с близо $10 млрд.

Американският енергиен гигант "Шеврон" трябва да плати 18 млрд. долара обезщетения за нанесени щети върху амазонската джунгла и здравето на местните жители, реши Еквадорският апелативен съд, предаде в сряда Ройтерс.

Преди близо година първоинстанционния съд постанови компанията да плати обезщетение от 8.6 млрд. долара заради лоши сондажи през 70-те и 80-те години на миналия век. Магистратите поставиха и условие на "Шеврон" публично да се извини на местните фермери, което обаче така и не се случи.

Нефтената фирма стана ответник по делото, след като през 2001 г. придоби "Тексако", срещу която бе заведен искът. Според обвиненията заради петролните сондажи са били унищожени големи площи от тропическата гора край река Амазонка, тъй като компанията е изхвърляла замърсени води от производството си в района. Защитата обаче оспорва това с твърдението, че територията е била почистена.

Освен това от "Шеврон" посочват, че ако има виновен за замърсяването, това е самото правителство на Еквадор, което през 1998 г. освобождава "Тексако" от отговорност - юридическо положение, което ищците оспорват. Според официалната позиция на компанията решението на съда е нелегитимно и "неизпълнимо от никой съд, който спазва върховенството на закона".

Затова и корпорацията се обърна към федерални съдилища в различни краища на САЩ, твърдейки, че е открила доказателства за фалшификации от страна на адвокатите на ищците. Еквадорската страна контрира, че това е опит за отвличане на общественото внимание от уличаващите данни, събрани по делото.

Процесът срещу "Тексако", а впоследствие "Шеврон", започна през далечната 1993 г., като първоначално се гледаше от американски федерален съд. През 2002 г. щатските магистрати прецениха, че казусът е от компетенцията на еквадорските съдилища, но само при условие, че компанията се ангажира да признае решението на местния съд.

По време на разглеждането на делото бяха сменени двама съдии. Единият от тях бе записан със скрита камера да обсъжда изхода на делото, като един от събеседниците му се оказа бивш служител на "Шеврон".

Решението на Апелативния съд не е окончателно и се очаква да бъде атакувано пред Върховния съд на Еквадор. От енергийния гигант неведнъж са заявявали, че имат право да се обърнат и към международен арбитраж след края на делото. Тя обаче може да продължи с години, ако се съди по предишни подобни спорове с Еквадор.

Междувременно държавната компания "Петроеквадор" продължава добива на нефт в района през последните 20 години след изтеглянето на "Тексако". Преди месец "Петроеквадор" обяви ,че ще похарчи 70 милиона долара за почистване на петролни замърсявания в района на Амазонка, в това число в райони, свързани със случая "Шеврон".

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?