Шезлонгът за 36 стотинки на "Нестинарка" върви само с шалте за 10 лева

Шезлонгът за 36 стотинки на "Нестинарка" върви само с шалте за 10 лева

Евтиният шезлонг от 36 стотинки на плажа на къмпинг "Нестинарка" задължително върви с наемането на шалте за 10 лева, установи проверка на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Така институцията опроверга министъра на туризма Николина Ангелкова. Тя преди ден обясни, че шалтето за 10 лева не било задължително.

Концесионният договор за плаж "Нестинарка" беше даван многократно за пример от Ангелкова заради ниските цени - 36 ст. за шезлонг и също толкова за чадър.

В петък министърката каза пред журналисти, че е направена проверка, която установила, че шалтета на "Нестинарка" не са задължителен атрибутпри наемането на чадър и шезлонг. Ангелкова посочи, че цените на чадърите и шезлонгите са регламентирани в договора за концесия. В договора на концесионера изрично е записано, че допълнителни услуги (в което влиза и шалтето) не трябва да бъдат задължителни за посетителите на плажа.

В събота КЗП обяви, че проверка с "таен клиен" на плаж "Нестинарка" е установено точно обратното.

"Нелоялна е практиката на принудителното заплащане за наем на шезлонг с шалте в комбинация", каза председателят на комисия Димитър Маргаритов.

По думите му концесионерът е намерил начин как да направи услугата скъпа. На табелата на плаж "Нестинарка" са обявени поотделно цени за всяка от услугите, но потребителят по никакъв начин не разбира, че може да си наеме само чадър и шезлонг.

Преди няколко месеца софийската фирма "Перла турист" спечели концесията на плажната ивица за срок от 20 години, предлагайки цена за чадър и шезлонг по 36 стотинки. Сега КЗП ще наложи глоба на тази фирма, която може да варира от 1000 до 30 000 лева. За повторно нарушение глобата е 50 000 лева.

Димитър Маргаритов обясни, че КЗП проверява множество сигнали на туристи, включително за дублирани резервации, непредоставяне на услуги, които първоначално са били обещани от туроператора или хотелиера.

Споделяне

Още от България