Шиите в Ирак се споразумяха в понеделник да подпишат конституцията

Иракските шиити постигнаха споразумение за текста на временната конституция и тя ще бъде подписана в понеделник, заяви Муафак ар Рубаи от иракския Преходен управляващ съвет. Той говори в Наджаф след половинчасов разговор с духовния водач на иракските шиити аятолах Али ас Систани, чието несъгласие с проекта за конституция попречи на подписването ѝ в петък, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От думите на Рубаи не стана ясно дали аятолах Систани е приел досегашния текст на документа или са се уговорили за промени, които ще бъдат представени за одобрение на Преходния управляващ съвет, посочва Ройтерс.

Днес делегация от трима високопоставени шиити разговаря с аятолах Али ас Систани в дома му в свещения шиитски град Наджаф. Освен Рубаи в срещата участваха Ахмад Чалаби от Преходния управляващ съвет и представител на Абдел Азиз ал Хаким, също член на Съвета. След това Рубаи и Чалаби отпътуваха за Багдад.

Церемонията по подписването на временната конституция, важен етап от предаването на властта от коалицията на иракчаните, бе отложена в петък заради отказа на шиитските представители да я подпишат.

Решението им в последния момент бе предизвикано от несъгласието на аятолах Систани с клаузата, която предвижда бъдещата постоянна конституция да може да се отхвърли с гласовете на две трети от избирателите в поне три иракски провинции.

Според шиитите тази разпоредба ще даде възможност на кюрдската общност, която има мнозинство в три северни иракски провинции, да блокира приемането на постоянната конституция.

Споделяне

Още от Свят