Шиитите в Ирак призоваха на по-ранни общи избори

Десетки хиляди иракчани излязоха днес по улиците на иракския град Басра, за да изразят подкрепата си за шиитския духовник аятолах Али Систани, който настоява за бързо организиране на общи избори, предаде агенция Франс прес.

Демонстрантите, които се събраха пред джамията Абила в центъра на Басра, скандираха лозунги в подкрепа на искането на най-влиятелния шиитски духовен лидер в Ирак. Аятолах Систани призова да се организират в идните месеци общи избори в Ирак и се противопостави на американското предложение за съставяне на преходно правителство преди истинското прехвърляне на властта на иракчаните.

Американските представители от коалицията и повечето членове на иракския Преходен управляващ съвет твърдят, че преди 2005 г. в Ирак не могат да бъдат организирани избори. Те се опитват да убедят Систани да смекчи позицията си, отбелязва Ройтерс.

Шиитите, които са мнозинството в Ирак, не искат да бъдат маргинализирани така, катто при режима на Саддам Хюсеин.

Демонстрациите в Басра, втория по големина град в Ирак, бяха свикани от местния духовен лидер аятолах Саид Али Хаким и отправиха ясен знак към американците, че при необходимост срещу тях може да бъде мобилизирана огромна сила, предаде Би Би Си.

Всички изказали се на демонстрацията отхвърлиха американските планове за графика на предаването на властта и издигаха лозунги: Не на Америка, да на Систани.

Тъй като шиитите бяха силно потискани от Саддам Хюсеин, имаше очаквания те да бъдат поддръжници на водената от САЩ коалиция, която свали Саддам.

Доминираните от шиитите южни райони, контролирани от британските сили, са много по-спокойни от т.нар. Сунитски триъгълник около Багдад. Протестът в Басра обаче показа, че шиитската подкрепа не е безусловна.
Проблемите възникнаха след постигнатото през ноември споразумение между временното иракско правителство и американския цивилен администратор на Ирак Пол Бремър, новото иракско събрание, което ще поеме властта в средата на годината, да бъде посочено, а не избрано, предаде кореспондентът на Би Би Си.

Шиитите се опасяват, че в процеса на селекция, извършван от регионалните местни водачи, ще се стигне до представителство на малцинствени групи - като сунитите и кюрдите, за сметка на шиитите.

Преките избори под някаква форма на пропорционално представителство биха дали власт на шиитското мнозинство, но Пол Бремър каза, че съсипаната инфраструктура на Ирак просто не може да позволи провеждането на общи избори към датата 30 юни, определена за предаване на властта.

Споделяне

Още от Свят