Шиитите в Ирак решиха Джафари да остане премиер

Шиитите в Ирак решиха Джафари да остане премиер

Депутатите шиити от Обединения иракски съюз, който спечели 40 процента от гласовете на избирателите на парламентарните избори на 15 декември и трябва да сформира правителство, избраха сегашния премиер Ибрахим ал Джафари за свой кандидат за премиерския пост. Това съобщи представител на парламентарната група след гласуването, предадоха световните агенции.

Решението е взето след ожесточени дебати продължили между различните шиитски групи няколко седмици, заради което се е стигна до гласуване, в което Джафари побеждава с едни глас разлика.

Джафари, от партията Дауа, е получил 64 гласа срещу 63 за съперника му, сегашният вицепрезидент на Ирак Адил Абдул Махди. Били са пуснати две празни бюлетини, а един депутат отсъствал, предаде Франс прес.

Преди това анонимни източници, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че другите двама претенденти - Хусаин аш Шахрастани и Надим ал Джабири, са се оттеглили.

Депутатите гласуваха при закрити врата в охраняваната резиденция на Абдел Азиз ал Хаким, лидер на партията на Махди - Висш съвет за ислямска революция в Ирак.

В петък иракската избирателна комисия утвърди резултатите от изборите на 15 декември, давайки на президента Джалал Талабани две седмици да свика парламента, съгласно конституцията.

Парламентът след това разполага с 30 дни да избере новия президент на страната, който пък ще има 15 дни, за да предложи официално кандидатурата за премиер, издигната от най-голямата група в парламента - шиитската.

Кандидат-премиерът после има 30 дни, за да представи кабинета си в парламента, който трябва да го одобри с обикновено мнозинство. Ако иракчаните се възползват от максималния срок, отпуснат за всяка стъпка, новото иракско правителство може да се сформира не по-рано от май, отбелязва Асошиейтед прес.

Ибрахим Джафари огловява иракското правителство от април миналата година. През това време в страната бе приета нова конституция и бяха проведени парламентарни избори, препомна ББС.

Неведнъж обаче срещу правителството на Джафари са повдигани обвинения в неефективно управление и в дискриминация към иракските сунити.

Затова и остава неясно ще успее ли Джафари да получи подкрепата на сунитските и кюрдските партии, които го критикуват.

В същото време световните агенции съобщиха, че бившият лидер на Ирак Саддам Хюсейн е обявил гладна стачка заедно с още седем обвиняеми по делото за масово учийство но шиите през 1982 г. По-късно обаче адвокатите на експрезидента опровергаха тази информация, но представители на Хюсейн в процеса заявиха, че той ще продължава и за в бъдеще да бойкотира работата на съда.

Споделяне

Още от Свят