Шиитски лекар предложен за нов премиер на Ирак

Шиитският лекар Ияд Алауи, прекарал дълги години в изгнание, е единодушно номиниран от Преходния управляващ съвет в Ирак за премиер в новото правителство, което се очаква да поеме властта на 30 юни, съобщи членът на Съвета Махмуд Отман, цитиран от Асошиейтед прес.

Алауи е бивш генерален секретар на Иракското национално съгласие, опозиционна група съставена от бивши армейски офицери, избягали от страната по време на режима на Саддам Хюсеин. Той е бил един от хората начело на международните усилия за създаване на опозиция на предишния режим.

Алауи ще ръководи преходната иракска администрация до провеждането на преки избори страната през януари 2005 г.

САЩ и ООН приветстват избора

Специалният представител на ООН Лахдар Брахими заяви в петък, че приветства и уважава предложението на иракския управляващ съвет.

Говорител на Брахими заяви, че специалният представител на ООН продължава консултациите си с различни иракски групировки по състава на новия кабинет.

На заседанието на съвета в петък, на който бе одобрена кандидатурата на Алауи, присъства и американският администратор в Ирак Пол Бремър, който веднага го поздрави за номинацията. Във Вашингтон американският държавен секретар Колин Пауъл заяви, че приветства издигането на кандидатурата на Алауи за премиер.

Очакваше се същия ден Иракският управляващ съвет да определи и кандидатурите си за президент и двамата вицепрезиденти.

Брахими се е присъединил към заседанието след избора на Алауи.

Алауи е невролог по професия, завършил образованието си във Великобритания. През 1978 г. той е оцелял след опит за покушение, разпореден вероятно от Саддам Хюсеин.

Като деец на антисаддамовската опозиция Алауи е бил подкрепян от ЦРУ и Държавния департамент, които се отнасяли с резерви към тогавашния фаворит на Пентагона Ахмад Чалаби.

Според помощник на Алауи изборът му се обяснява с влошаващото се положение със сигурността в Ирак. Членовете на управляващия съвет се надяват, че неговата организация, в която влизат бивши военни, най-добре може да се справи със ситуацията, посочи сътрудникът.

Очаква се, че съставът на бъдещото иракско правителство ще бъде обявен в понеделник. Говорителят на коалицията Дан Синър заяви, че подборът на Иракския управляващ съвет е само част от процеса на сондиране на мнения, извършван от пратеника на ООН Брахими.

Алауи, който е член на управляващия съвет в Ирак, бе негов ротационен председател през октомври. Говорителят на съвета Хамид ал Кифаи обяви, че кандидатурата му за бъдещ премиер е била приета единодушно от всичките три партии.

Очаква се през следващите дни Алауи да формира новото преходно правителство, което ще поеме властта от окупационните сили на 30 юни.

Алауи беше член на комисията по сигурността към управляващия съвет в Ирак, но миналия месец подаде оставка в знак на протест срещу отказа на коалицията да предостави на комисията права по отношение на сигурността, предаде арабската телевизионна мрежа Ал Арабия.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?