Шиитските бунтовници в Йемен са склонни на примирие

Шиитските бунтовници в Йемен са склонни на примирие

Хутите в Йемен и партията на бившия президент на страната са приели мирния план, изготвен с посредничеството на ООН по време на преговорите в Оман, проправяйки пътя за възобновяване на преговорите до края на месеца, предаде "Ройтерс" в четвъртък.

И двете групи са уведомили официално генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, че са готови да се присъединят към преговорите за прилагането на плана.

Международните хуманитарни агенции и ООН изразиха тревогата си от нарастващия брой цивилни жертви и блокадата на страната от коалицията, водена от Саудитска Арабия.

В сряда „Амнести интернешънъл“ призова няколко държави, включително САЩ и Великобритания, да спре да въоръжава Саудитската коалиция, която бомбардира Йемен през последните шест месеца.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че хутите са приели резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за прекратяване на насилието, изтегляне на техните сили от превзетите райони и спиране на действията, които подкопават политическия преход в Йемен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?