Шиитските лидери убеждават ООН за преки избори в Ирак

Лидерът на шиитската общност, която е мнозинство в Ирак, поиска ООН да подкрепи искането им за скорошно провеждане на общи избори.

Абдул Азиз ал Хаким предаде на пратениците на ООН в Ирак проучване, което, каза той, показва, че такива избори могат да се проведат.

Съединените щати предвиждат новото иракско правителство да не бъде избрано след общи преки избори, а регионалните общности да излъчат свои представители в управлението. Според САЩ условията в Ирак все още не са подходящи за провеждане на преки избори.

Екип на ООН е на 10-дневна мисия в Ирак, за да проучи какви са възможностите за провеждане на избори.

Делегацията на ООН, водена от специалния съветник на генералния секретар на ООН Кофи Анан - Лахдар Брахими, се срещна в неделя с Преходния управляващ съвет в Ирак, но шиитските членове отсъстваха от разговорите, поради което днес бе проведена отделна среща.

Според плана на САЩ 30 юни е крайният срок за предаване на иракския суверенитет обратно на иракчаните.

"Обсъждаме изборите и възможността за организирането им. Ще се ограничим до това да слушаме, без да даваме мнение", заяви говорителят на мисията на ООН Ахмад Фаузи. Той допълни, че делегацията на ООН трябва да проучи на място възможността за организирането на общи избори преди прехвърлянето през юни на властта на иракчаните от коалиционните сили. "В случай, че това е невъзможно трябва да видим какви са алтернативите за иракчаните", допълни Фаузи.

Шиитските мюсюлмани, които са мнозинство в Ирак и които са били потискани при режима на Саддам Хюсеин, се опасяват, че при предложения от САЩ и управляващия съвет механизъм за избор на новата власт, те няма да са подобаващо представени и ще бъдат подценени за сметка на други общности. Шиитите смятат, че ще постигнат по-добро представителство при преки избори.

Под ръководството на своя духовен лидер аятолах Али ал Систани шиитите проведоха многохилядни протести в защита на искането си.

САЩ обаче посочват, че нестабилната ситуация със сигурността в страната, липсата на точни избирателни списъци и на нов избирателен закон са причините, които не позволяват провеждането на преки избори в периода до 30 юни.

САЩ се надяват, че ООН ще успее да убеди шиитите да отстъпят от искането си.

Споделяне

Още от Свят