Шиитските партии спечелиха изборите в Ирак

Шиитската коалиция Обединен иракски съюз е получила почти половината от 8.5-те милиона гласа на първите демократични избори в страната от повече от 50 години. В неделя иракската Централна избирателна комисия обяви окончателните резултати от изборите за парламент, проведени на 30 януари.

Днес е рожденият ден на нов Ирак и на свободните хора, заяви на брифинг в Ирак председателят на комисията Фарид Аяр.

За подкрепяната от аятолах Али ас Систани коалиция от шиитски партии са гласували 48.1 процента от избирателите или 4.075 милиона иракчани. На второ място е коалицията от две кюрдски партии, подкрепена от 2.175 милиона избиратели или 25.7 процента. Трета е листата на временния премиер Ияд Алауи с 13.8 процента или 1.168 милиона гласа.

Ако в обявения тридневен срок за оспорване не постъпят жалби, резултатите ще станат официални.

Централната избирателна комисия обяви, че на вота е постигната 59% избирателна активност въпреки обстановката в страната. Агенциите обаче напомнят, че болшинството от сунитското етническо население в страната не взе участие в изборите.

На 30 януари иракчаните гласуваха за 275 членове на Националното събрание и за състава на 18-те провинциални съвета.

Десетки тюркмени протестираха в неделя в центъра на Багдад срещу изборни измами в Северен Ирак. Около 150 демонстранти се събраха пред един от входовете на Зелената зона, където се намират офисите на независимата избирателна комисия. Развявайки сини знамена, отличителния цвят на тюркмените в Ирак, те скандираха против федерална система на управление.

Шиитската коалиция ще получи 132 места, коалицията на кюрдските партии ще разполага със 71 места, а листата на премиера Ияд Алауи - с 38.

От листата на президента-сунит Гази ал Яуар в парламента ще има петима депутати. Тя е получила 150 680 гласа или 1.7 процента. За листата на друг сунитски политик - Аднан Пачачи, са били подадени само 12 000 гласа.

Според иракски политически наблюдател, цитиран от АФП, разпределението на силите в парламента показва, че шиити и кюрди ще изберат бъдещия президент и премиера на страната.

АП от своя страна посочва, че шиитите и кюрдите ще трябва да сформират съюзи в парламента, за да прокарват свои законопроекти и да изберат президент и премиер. За избора на президента и двамата вицепрезиденти на страната е необходимо мнозинство от две трети в парламента.

Обявените днес изборни резултати са голяма победа за шиитите, които макар да са мнозинство в Ирак, бяха потискани от бившия режим, отбелязва АП. Но данните показват също така, че повечето сунити са бойкотирали изборите или не са участвали в тях от страх.

Ако сунитите останат изолирани от бъдещите политически процеси в страната, може са се стигне до изостряне на междуобщностните вражди. Възможно е да се засилят бунтовете, в основата на които стоят предимно сунити, отбелязва Ройтерс.

Британският външен министър Джак Стро поздрави победителите в иракските избори, предаде Ройтерс.

Поздравявам всички избрани в новото Национално събрание на Ирак, посочи Стро след обявяването на окончателните резултати от гласуването. Иракският народ направи още една важна крачка към едно сигурно и демократично бъдеще, изтъкна министърът. По думите му за бъдещето на Ирак е важно целият спектър на иракското общество да бъде представен в политическия и конституционен процес в страната.

В същото време в Ирак продължават терористичните атаки. В неделя при тях бяха убити най-малко петима иракчани, сред които и висш военен служител, застрелян от засада северно от Багдад. Отговорността за убийството на иракския генерал пое в изявление, разпространено по Интернет, лидерът на Ал Каида за Ирак Абу Мусаб ал Заркауи. Достоверността на изявлението не може да бъде потвърдена.

Споделяне

Още от Свят