Шикорски бил неправилно разбран за думите, че Путин предложил на Полша да си поделят Украйна

Радослав Шикорски, сн. ЕПА

Председателят на полския Сейм и бивш външен министър Радослав Шикорски обяви в профила си в Туитър, че неправилно са били интерпретирани думите му, че руският президент Владимир Путин предлагал на Варшава да си поделят Украйна.

Интервю с Шикорски, съдържащо такъв цитат, бе публикувано в американското онлайн издание "Политико" в понеделник. Някои от думите ми бяха преувеличени, коментира впоследствие Шикорски, но без да уточнява кои точно.

Той пояснява също, че не е виждал текста на интервюто преди публикуването му и поради това не е давал разрешение да се цитират точно тези думи.

"Потвърждавам, че Полша няма да участва в анексия", пише още Шикорски.

Кремъл не коментира публикацията, а говорителят Дмитрий Песков само каза, че "сега се появяват много глупости и от живи хора, и от измислени" и добави, че има съмнения, че въпросният цитат е достоверен.

Авторът Бен Джуда обаче реагира с думите: "Шикорски и Туск трябва да се гордеят, а не да се срамуват да кажат, че са отхвърлили категорично двуличните оферти на Путин в стил 30-те години. Така се държат истинските държавници. Не обвинявайте вестоносеца."

Лидерът на водещата опозиционна партия в Полша "Право и справедливост" Ярослав Качински призова за оставката на Шикорски.

Списанието цитира Шикорски, който до септември бе външен министър на Полша, да казва, че Путин направил предложението по време на визита на тогавашния полски премиер Доналд Туск в Москва през 2008 г.

"Той поиска от нас да бъдем участници в това разделяне на Украйна. Това бе едно от първите неща, които Путин каза на моя премиер Доналд Туск, когато посети Москва", казал Шикорски.

"Той (Путин) заяви, че Украйна е изкуствена страна, че Лвов е полски град и защо да не вземем да уредим заедно нещата", са думите на Шикорски, цитирани от "Политико" в интервюто с дата 19 октомври.

Във вторник той уточни на пресконференция, че Полша не разполага със звукозапис на въпросния разговор между Путин и Туск. Бившият полски външен министър подчерта, че не е присъствал на разговора и че информацията, с която разполага, е преразказ.

"Тогава е можело той [преразказът] да бъде интерпретиран по един начин, но предвид случилото се в последно време придобива друго значение", каза Шикорски.

Той съобщи, че скоро в полска медия ще бъде публикуван пълният текст на интервюто му за "Политико".

Пред варшавския всекидневник "Газета виборча" бившият пръв дипломат на Полша отбеляза, че няма претенции към журналиста от "Политико", с когото разговарял по телефона, защото в САЩ нямат практика за оторизиране на интервюта.

"Не можем да възлагаме отговорност и такава висока длъжност на човек, който и преди, и сега проявява пълна безотговорност", каза Ярослав Качински, председател на консервативната партия "Право и справедливост".

"Ако е чул за плановете за разделяне на съществуваща и призната държава, той е трябвало да предприеме определени стъпки", добави опозиционният лидер.

По думите му Шикорски е трябвало да уведоми президента и да бъде започната международна процедура.

През 2008 г. Радослав Шикорски е бил външен министър на Полша, а президент е бил Лех Качински, братът на Ярослав Качински.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?