Шин Фейн е начело в допитване парламентарните избори в Ирландия

Мери-Лу Макдоналд

Лявата ирландска партия Шин Фейн, привърженик на обединението на Ирландия със Северна Ирландия, е начело на допитване до общественото мнение в навечерието на ирландските парламентарни избори, които ще се проведат в събота, предаде Франс прес. Това се случва за първи път през тази предизборна кампания.

Според анкетата на Ипсос Ем Ар Би Ай, публикувана във в. "Айриш таймс", Шин Фейн, бившето политическо крило на Ирландската републиканска армия, се ползва с 25-процентно доверие. Така партията изпреварва двете големи центристки политически сили, които сега управляват заедно страната - Фина Фойл (23 процента) и Фина Гейл на премиера Лио Варадкар (20 процента).

Евентуална победа на Шин Фейн на изборите в събота би се смятала за историческо постижение. Тя едва ли ще може да управлява сама, но би могла да изиграе ключова роля във формирането на коалиционно правителство.

Ако ирландските националисти от "Шин фейн" превърнат в събота водещата си позиция в социологическите анкети в исторически изборен успех, те почти ще стигнат до властта. Но това ще стане благодарение на становището им за здравеопазването и жилищната политика, а не на искането им за обединена Ирландия, с което са известни, пише Ройтерс.

Само две години след оттеглянето на дългогодишния партиен лидер Джери Адамс - смятан от мнозина за символ на кървавата война на Ирландската републиканска армия срещу британското управление, лявата партия за пръв път стана претендент за влизане в управлението.

Под ръководството на новия лидер Мери-Лу Макдоналд, 50-годишна дъблинчанка, която не е свързана с приключилия през през 1998 г. конфликт в Северна Ирландия, партията се съсредоточи върху неравенството, породено от петгодишния икономически подем, за да спечели избиратели, които в миналото я отбягваха.

В Северна Ирландия "Шин фейн" управлява заедно с пробританската Демократична юнионистка партия. Това е част от споразумението от 1998 г., сложило край на трийсетгодишен конфликт в провинцията.

Тя никога не е управлявала в Ирландия, където Адамс я утвърди като трета по влияние партия след разрушителния скандал с недвижими имоти от преди едно десетилетие, запазвайки 14 процента от гласовете на изборите през 2016 г., спечелени от "Фина гейл".

Сега съперниците ѝ "Фина гейл" и "Фина фойл" категорично отказаха да управляват с "Шин фейн", като се позовават на миналото ѝ на политическо крило на ИРА и на икономическата политика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа