"Шин фейн" гледа към участие в правителството и към ирландско единство

Лявата националистическа партия става втора сила в парламента на Ирландия

"Шин фейн" гледа към участие в правителството и към ирландско единство

Републиканците от "Шин фейн", които искат британската провинция Северна Ирландия да се обедини с Република Ирландия, станаха втората по големина група в ирландския парламент, сочат обявените тази нощ окончателни резултати от парламентарните избори, предаде Ройтерс.

"Шин фейн", която дълго време беше смятана за политическото крило на Ирландската републиканска армия, печели 37 места от 160 в парламента. На първо място е десноцентристката партия "Фина фойл" с 38 места, а либералната партия на премиера Лио Варадкар "Фина гейл" остана с 35.

Следват Зелените с 12 места, а ирландските лейбъристи и социалдемократите са с по шест места.

Важна роля в правителството?

"Шин фейн" заяви, че иска важна роля в следващото правителство на Ирландия след рекордното си представяне на изборите - ход, който за първи път ще издигне главната ѝ цел - обединение със Северна Ирландия - близо до върха на дневния ред на Дъблин, отбелязва Ройтерс.

Лявата ирландска националистическа партия стресна ирландската политическа класа, като победи двете десноцентристки партии, оглавявали всяко ирландско правителство в историята на страната, и като почти удвои резултата си от предишните избори, постигайки сега 24,5 процента. Тъй като бе издигнала обаче малък брой кандидати, "Шин фейн" за малко не успя да спечели най-големия брой депутатски места. Иначе "Фина гейл" получи 20,9 процента, а "Фина фойл" - 22,2 на сто

Задачата за сформиране на правителство ще бъде изключително сложна в крайно раздробения 160 местен парламент. Поредица от проучвания сочеха, че възходът на "Шин фейн" се основава почти изцяло на главните теми на кампанията - здравеопазването и високите цени и недостига на жилища. Идеята за ирландско единство практически не вълнуваше избирателите.

Бившето политическо крило на Ирландската републиканска армия обаче заяви още преди вота, че условие за всяка коалиция ще бъде незабавната подготовка за референдум за единство с британската провинция Северна Ирландия, който да притисне Лондон да проведе такъв вот до 5 години.

"Хората искат нова политика и аз вярвам, че "Шин фейн" ще бъде главната движеща сила в тази насока", каза пред репортери лидерката на "Шин фейн" Мери Лу Макдоналд.

Както "Фина гейл", така и "Фина фойл" от години твърдят, че няма да управляват заедно с "Шин фейн" заради различията си по икономическата политика и заради нейните предишни връзки с ИРА. Тази екстремистка групировка водеше дълги години битка срещу британското управление в Северна Ирландия - конфликт, в който бяха убити 3600 души преди постигането на мирно споразумение през 1998 г.

Вчера "Фина гейл" отново потвърди тази своя позиция, докато "Фина фойл" каза, че вижда значителни пречки към подобно обвързване. Самите "Фина гейл" и "Фина фойл" никога не са участвали заедно в коалиция. Варадкар управляваше начело на правителство на малцинството.

"Ние, естествено, ще установим контакт с тях ("Шин фейн"), - каза заместник-лидерът на "Фина фойл" Дара Колиъри пред националната телевизия Ер Те И. - Но няма никакво съмнение, че тези политически трудности и тези принципи все още представляват сложни препятствия."

Комбинация от две или три партии би изисквала също и подкрепа от други депутати или от по-малки партии. Макдоналд каза, че тя първо ще се опита да разбере дали може да състави лява коалиция без "Фина фойл" или "Фина гейл" - опция, която според анализаторите е нереалистична. Един от тях, който също изрази съмнение в такъв вариант, предположи, че все пак в крайна сметка ще се стигне до преговори между трите големи партии. Преговорите за съставяне на правителство през 2016 г. отнеха 10 седмици.

Референдум за границата

Според споразумението от Разпети петък през 1998 г., което сложи край на няколко десетилетия на насилие между католиците националисти, искащи обединение на Северна Ирландия и Ирландия, и протестантите юнионисти, които искат северната част на острова да остане част от Обединеното кралство, британският министър, отговарящ за региона, може да свика референдум, ако се очертае мнозинство, желаещо такъв вот. Ще трябва да се проведе също и референдум в Ирландия.

Проведено в неделя социологическо проучване показа, че 57 на сто от избирателите подкрепят провеждане на такъв референдум в рамките на 5 години. Сред поддръжниците на "Шин фейн" този процент е 81, срещу 52 на сто за привържениците на "Фина фойл" и 44 на сто - за "Фина гейл".

В предизборната си програма "Шин фейн" заяви, че иска създаване на парламентарна комисия и на гражданско събрание, което да изготви план за ирландско единство.

Партийните членове на "Шин фейн" посрещаха избирането на всеки свой кандидат в неделя с ирландски бунтовнически песни и с развяване на ирландския трикольор. Лидерката на партията Меру Лу Макдоналд смята, че Великобритания ще прояви склонност за свикване на референдум само ако Ирландия започне активно да се готви за обединение.

"Фина фойл" и "Фина гейл" също биха искали да видят обединение на острова, разделен преди почти 100 години, но казват, че сега не е времето за това. "Фина фойл" обеща в предизборната си програма да започне някои приготовления, но твърде далече от степента, за която настоява "Шин фейн".

"Една четвърт от (спечелените в изборите) гласове едва ли е безусловна подкрепа за идеята да има референдум за границата", каза пред Би Би Си Джефри Доналдсън, високопоставен член на пробританската "Демократична юнионистка партия", която управлява в коалиция с "Шин фейн" в Северна Ирландия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?