Шиндзо Абе се закани да превърне Япония в "най-сигурната страна в света"

Шиндзо Абе

Японският премиер Шиндзо Абе увери във вторник, няколко месеца преди майската лидерска среща на Г-7 и с приближаването на олимпийските игри през 2020 г., че ще положи всички усилия за предотвратяване на терористични акции и призова Япония да стане "най-сигурната страна в света", предаде Франс прес.

Днес започна работа щаб за предотвратяване на атентати, натоварен да събира и анализира информация, за който работят 20 души в Токио и още толкова в японските мисии в чужбина.

"Ще вземем сериозни мерки за превенция на тероризма", обеща Абе на заседание на кабинета. "Бих желал да дадете всичко от себе си, за да стане Япония най-сигурната страна в света", заяви той. "С оглед срещата на върха и олимпийските игри, които се задават, страната ни трябва да върши всичко с усещането за криза", допълни премиерът.

Обезглавяването на двама японци в началото на годината, отговорност за което пое ИД, и смъртта на други 10 при заложническата криза в Алжир през 2013 г. откроиха ясно уязвимостта на японците в чужбина, напомня АФП.

Откритият днес антитерористичен център ще насочи усилията си в четири географски зони - Югоизточна Азия, Южна Азия, Близкия изток, Северна и Западна Африка.

"Едно е да събираш данни, а друго - да ги анализираш", заяви за АФП Коичи Оидзуми, преподавател в университета "Аомори Чуо Гакуин" и експерт по международен тероризъм. "Няма да е изненада, ако тероризмът избере за мишена Япония при големи събития като Г-7 или олимпийските игри. Днес тероризмът може да нанесе удар във всяка точка от света", добави аналитикът.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?