Ширак е против предаването на Иран в Съвета за сигурност

Ширак е против предаването на Иран в Съвета за сигурност

Френският президент Жак Ширак призова в понеделник въпросът с ядрената програма на Иран да не се предава за разглеждане в Съвета за сигурност на ООН, съобщи ББС.

В замяна, смята Ширак, Иран ще прекрати работата си по обогатяване на уран.

“Не вярвам в разрешаването на въпроса без диалог”, каза президентът в интервю за радио “Европа-1”.

За първи път лидер на европейска страна, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, открито посочва, че прекратяването на обогатяване на уран от страна на Иран не трябва да е предварително условие за възобновяване на преговорите за ядрената му програма.

Ширак също отбеляза, че Иран може да прекрати обогатяването на уран не преди, а по време на преговорите.

“Като начало ние трябва да съставим дневния ред за преговорите, след това да ги започнем и вече по време на преговорите предлагам, от една страна “шестицата” да се въздържи от предаването на въпроса на Съвета за сигурност, а Иран по време на същите тези преговори да се откаже от обогатяването на уран”, каза Жак Ширак. 

В търсене на диалог

Президентът на Франция заминава за Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН. За сега не е ясно дали той възнамерява да се срещне там с иранския президент Махмуд Ахмадинеджад.

Отказът на Иран да преустанови програмата си за обогатяване на уран предизвика опасенията на международната общност, че Техеран тайно се занимава с разработването на ядрено оръжие.

Съветът за сигурност на ООН наскоро прие резолюция, в която се предвижда възможността за налагане на икономически и дипломатически санкции срещу Иран в случай на отказ да прекрати работата по обогатяване на уран.

Иран настоява, че ядрената му програма има изключително мирен характер и категорично отказва да я прекрати.

В последно време обаче иранското ръководство даде да се разбере, че е готово да смекчи позицията си. Преди седмица представителят на Иран в преговорите по ядрената програма Али Лариджани спомена възможността да се прекрати преработването на ядрено гориво. Това стана по време на срещата с координатора на външната политика на Евросъюза Хавиер Солана във Виена.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?