Ширак: Франция ще има окончателната дума за присъединяването на Турция към ЕС

Френският президент Жак Ширак заяви, че французите ще имат окончателната дума за това дали Турция ще се присъедини към ЕС.

Ширак, който обеща, че ще има референдум по този въпрос във Франция, каза, че обсъждането на турското приемане в организацията е преждевременно, тъй като този процес ще отнеме между 10 и 15 години и никой не може да каже дали Турция ще осъществи необходимите реформи.

Франция може да използва правото си на вето във всеки един етап от присъединяването на Турция към ЕС, каза още в интервю френският президент.

Европейската комисия препоръча в годишния доклад за напредъка на Турция по пътя към членство в ЕС започването на преговори по присъединяване. Крайното решение по въпроса обаче предстои да бъде взето на среща на върха на ЕС през декември.

Ширак добави, че Франция може да блокира преговорите с Анкара във всеки един момент, като използва своето право на вето.

Наблюдатели отбелязват, че френското правителство не иска да позволи въпросът за членството на Турция да повлияе на насрочения за идната година референдум за новата конституция на ЕС.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?