Ширак излезе с нов жест за помирение към Буш

Френският президент Жак Ширак се обърна към американския президент Джордж Буш, предлагайки му да работят заедно през 2005 г., предаде Ройтерс.

Отношенията между Париж и Вашингтон се влошиха рязко след американската военна кампания в Ирак през 2003 г., но в последно време двамата президенти дадоха сигнали за готовността си да обърнат нова страница в двустранните връзки след преизбирането на Буш, отбелязва агенцията.

В годишната си реч пред чуждите посланици в Париж Ширак поздрави топло Буш, който на 20 януари ще встъпи в длъжност за втория си мандат. Броени дни, преди да положи клетва, аз, разбира се, искам да предам приятелски поздрави на американския президент, с когото ще се срещна скоро, посочи френският държавен глава. Надявам се, че заедно ще влезем в новата година с единство, доверие и решимост, и че предизвикателствата, пред които сме изправени, ще ни дадат възможност да покажем жизнеността на трансатлантическата връзка, допълни той.

Все още няма определена дата за визитата на Ширак във Вашингтон, но според френски представители тя вероятно ще се състои малко преди или след европейската обиколка на Буш в края на февруари, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят