Ширак остави Рафарен на премиерския пост

Френският министър - председател Жан Пиер Рафарен подаде оставка след загубата на регионалните избори в неделя, но президентът Жак Ширак го номинира незабавно за същия пост.

Цялото френско правителство също официално подаде оставка, новият състав на кабинета ще бъде обявен в сряда.

Дясноцентристката партия на Ширак беше пометена от регионалната политическа карта на Франция, след като Социалистическата партия и нейните съюзници спечелиха огромно мнозинство в повечето местни съвети. Поради тази причина очакванията бяха Рафарен да бъде отстранен.

Във вторник сутринта Елисейският дворец обяви решението на президента Жак Ширак в писмено съобщение малко след като Рафарен връчи оставката си на президента. Двамата разговаряха над час, за да подготвят съставянето на третото правителство на Рафарен, съобщи АФП. На излизане от Елисейския дворец премиерът се усмихваше, но отказа всякакъв коментар, допълва агенцията.

Рафарен, който прокарва непопулярната програма на Ширак за реформи в социалната сфера, може да напусне поста по-късно тази година, смятат наблюдатели.

Изборът на французите в полза на социалистите се разглежда като наказателен вот срещу започнатите от правителството реформи за намаляване на държавните разходи, посочва Ройтерс.

Наблюдатели изразиха учудване от решението на Жак Ширак да остави Рафарен на поста. "Изглеждаше сигурно, че Рафарен ще си отиде", каза Стефан Део, икономист в банката Ю Би Ес Уорбърг.

Други коментатори смятат, че Ширак е запазил Рафарен, за да го използва като изкупителна жертва, ако консерваторите понесат тежка загуба и на изборите за Европейски парламент през юни, отбелязва Ройтерс.

Според други анализатори Ширак предпочита да остави лоялния Рафарен, който да осъществи докрай започнатите реформи в здравната и социалната сфера.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?