Ширак: От разширяването на ЕС печелят всички

Разширяването на Европейския съюз е "гигантска крачка" за Европа, а икономическата експанзия означава, че "всеки ще бъде печеливш", заяви френският президент Жак Ширак.

Два дни преди приемането на 10 нови страни в ЕС той даде пресконференция, на която се опита да успокои страховете на сънародниците си. В същото време в Дъблин вървят последните приготовления за официалната церемония в събота.

Според последните социологически проучвания французите са сред най-колебаещите се за ползите от разширяването на Европейския съюз.

ЕС става първостепенна икономическа сила

Ширак обаче каза, че приемайки страните, които са страдали най-много от разделенията в миналото, съюзът прави гигантска крачка напред.

"С 450 милиона население, ЕС се утвърждава като първостепенна икономическа сила, в която растежът и инвестициите ще създадат нова динамика на заетостта. Това е процес, в която всеки ще е печеливш", каза Ширак, зад чието кресло бяха поставени знамената на Франция и на ЕС.

Ширак иска да даде допълнителна увереност на французите, че Европа не е заместител на националната държава, а федерация, която дава на всеки от членовете си по-голяма сила и мощ на световната сцена, предаде Би Би Си.

Ширак се изказа против строгите бюджетни ограничения

Жак Ширак посочи още, че не може "да се налагат строги ограничения на държавите (от Европейския съюз) и в същото време от тях да се изисква прекомерно увеличение на вноските им за Евросъюза", предаде Франс прес.

"Вие видяхте, че шест от 15-те страни, сред които бе и Франция, подписахме писмо до председателя на Комисията, за да изразим мнението си, че Комисията имаше прекомерни изисквания за бюджета и той трябва да се ограничи до 1 на сто" (от брутния вътрешен продукт на ЕС - бел. ред.), припомни Ширак.

В сряда Европейската комисия прие проектобюджета на общността за 2005 г., който предвижда 109,5 милиарда евро разходи или 1,03 на сто от БВП на разширения до 25 страни ЕС.

Не е възможно в период на слаб растеж, в който се намираме вече две години, едновременно да се налага на всички държави сериозни бюджетни ограничения и да се иска от тях "значително да увеличат бюджетните си разходи", отбеляза Ширак.

ЕС ще спази срока за България и Румъния

Френският президент посочи, че ЕС е твърдо решен да спази сроковете, които си е поставил за приемане на България и Румъния през 2007 г.

"Европейският съюз е твърдо решен да спази фиксираните срокове, които си е поставил за приемане на България и Румъния през 2007 г. Всъщност България не поставя никакъв проблем с оглед на изискванията на ЕС. Тя практически е завършила преговорите за присъединяване и не съществуват особени трудности. Потвърждавам следователно, че това е позицията на Франция, която желае България и Румъния да станат членки в срокове, предвидени от ЕС", каза Ширак.

Дълбин се готви за тържествата на 1 май

Денят на посрещането на 10-те нови страни - членки в петък ще бъде отбелязан в Дълбин с море от фойерверки в петък вечерта.

В събота ирландският премиер Бърти Ахрън, чийто страна е ротационен председател на ЕС, ще посрещне лидерите на 10-те държави преди официалната церемония във Феникс парк.

По-късно на церемония пред резиденцията на президента ще бъдат издигнати флаговете на страните - членки.

Предвидени са повишени мерки за сигурност, 4000 полицаи ще патрулират по улиците, а 2500 полицаи ще бъдат в готовност.

Споделяне

Още от Свят