Ширак отхвърли призива на Буш за участие на НАТО в Ирак

Американският президент Джордж Буш призова съюзниците от НАТО да се включат по - активно в Ирак след предаването на суверенитета на 30 юни, но бе залят със студен душ от френския президент Жак Ширак.

Буш отправи призива си на започналата в сряда среща на лидерите на Г-8 след като ден по-рано Съветът за сигурност на ООН подкрепи единодушно американско - британската резолюция за Ирак.

Според Ширак обаче, не е работа на НАТО да се намесва в Ирак, нито пък този ход би бил добре разбран.

Буш каза, че след като много от страните - членки на НАТО са част от коалицията в Ирак, той смята, че ролята на алианса може да бъде разширена.

Той не спомена нищо по-конкретно, но кореспондентите отбелязват, че американците може би искат алиансът да се заеме с обучението на иракската армия.

Настроението в навечерието на форума на Г-8 бе приповдигнато след единодушното одобрение в ООН на резолюцията за Ирак, която определя управлението на страната след предаването на властта от окупационните сили начело със САЩ на преходното иракско правителство.

Войната в Ирак раздели международната общност, включително и лидерите на Г-8, но сега, според повечето оценки, разногласията са преодолени.

Заради противоречията с Франция и Германия за войната в Ирак, в момента НАТО няма формална роля там.

Буш настоя за по-голяма роля на НАТО

По време на срещата на върха на Г-8 Буш проведе и двустранни срещи с лидерите на водещите индустриални държави, сред които френския президент Жак Ширак и германския канцлер Герхард Шрьодер.

"Ние смятаме, че НАТО трябва да се включи", каза Буш след работната закуска в сряда с британския премиер Тони Блеър.

"Ние ще работим с приятелите ни в НАТО за това поне да продължи да играе ролята, с която е ангажиран сега, като се надяваме тя да бъде по някакъв начин разширена", каза президентът.

Алиансът бил пренатоварен с Балканите и Афганистан

Франция и Германия са ключови съюзници в алианса, който за последен път през април отклони искането за по- голяма роля на НАТО в Ирак, с аргумента, че вече е пренатоварен с ангажиментите си на Балканите и в Афганистан.

Единственият ангажимент на НАТО в Ирак е да подкрепя логистично дивизията под полско командване в страната.

Резолюцията за Ирак бе основна тема на започналата годишна среща на високо равнище на Групата на осемте водещи индустриални държави.

Приемането на документа разчиства пътя за обсъждане на плана на президента Буш за насърчаване на демокрацията в целия Близък изток, посочва кореспондентът на Би Би Си. Докато администрацията на Буш твърди, че демократичната реформа в арабския свят е много закъсняла, други страни от Г-8 са по-предпазливи и се опасяват от задълбочаване на нестабилността в района.

Египет и Саудитска Арабия отказаха поканата на Буш за участие в срещата, поради техните резерви към плана му за демократизация на района.

Форумът на Г-8 се провежда при усилени мерки за сигурност, като хиляди войници и полицаи са отцепили острова.

Срещата започна с гала вечеря във вторник за лидерите на осемте индустриално най-развити държави.

На форума, където ще се обсъждат още глобалната икономика, търговията и борбата с бедността, участват лидерите на САЩ, Канада, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Русия .

В Сий Айлънд присъстват и двама представители на ЕС - ирландският премиер Бърти Ахърн, чиято страна е ротационен председател на съюза, и председателят на Европейската комисия Романо Проди.

В сряда Буш ще разговаря и с новия иракски премиер Ияд Алауи и с президента Гази ал- Яуар.

Островът е отцепен от силите за сигурност

Островът, на който се провежда срещата, бе отцепен от силите за сигурност поради страховете, че тя е едно високопоставените събития, които могат да станат обект на атака от Ал Каида.

Частният остров, който е дълъг около 8 км и широк 1,3 км, може да бъде достигнат само по сухопътен мост или през Атлантическия океан.

Бетонни бариери, метални огради и контролно - пропускателни пунктове са поставени около ключовите сгради в луксозния курорт, на пътищата, които водят към континента и околните острови. Срещата се охранява от бойни самолети и катери.

На форума бяха изложени и планове за обучение и оборудване на повече от 50 хиляди "сини каски" през следващите пет години, които ще бъдат разположени предимно в горещи точки на Африка. Американски служители заявиха, че искането е постъпило от редица африкански правителства за съдействие след приключването на гражданските войни, залели континента.

Глин Дейвис от Държавния департамент каза, че инициативата на Г-8 няма за цел да дублира усилията на ООН, но той изтъкна провала на световната организация да предотврати геноцида в Руанда през 1994 година като пример, че бързата намеса на мироопазващите сили би могла да спаси живота на хиляди хора.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?