Ширак отказа да ръководи “Южен поток“

Ширак отказа да ръководи “Южен поток“

Бившият президент на Франция Жак Ширак е отказал предложението на руския премиер Владимир Путин да поеме ръководството на проекта за строителството на газопровода “Южен поток“, съобщи в петък “Нувел Обсерватьор“. С реализацията на проекта са ангажирани руската “Газпром“ и италианската ЕНИ, а наскоро към тях се присъедини и френската “Електрисите дьо Франс“ (ЕDF).

Според изданието Ширак е отклонил поканата на руския си приятел и предпочел да се съсредоточи върху дейността на собствения си фонд и не планира засега работа в частна компания.

Жак Ширак обаче не е единственият, на когото Русия е предложила поста куратор на “Южен поток“. Преди време РБК Дейли писа, че “Газпром“ е отправила същата оферта и на бившия премиер на Италия Романо Проди. Европейските медии пък спрягат за длъжността унгарския експремиер Ференц Дюрчани, а наскоро се заговори, че кандидат за високата позиция е и хърватският президент Степан Месич, чийто мандат приключва през февруари.

“Южен поток“ е един от основните газотранспортни проекти на Русия, чиято цел е заобикалянето на Украйна като трасе за доставките на руски газ в Европа. Маршрутът се планира да тръгва от Русия по дъното на Черно море и в България трасето да се раздвоява – през Гърция и по дъното на Адриатическо море до Италия, и през Сърбия и Унгария до Австрия. Капацитетът на тръбата ще е между 47 и 63 млрд. куб. м годишно. “Газпром“ планира построяването му през 2013 г.

Руският концерн не за първи път кани известен политик в реализацията на свои проекти. Например бившият немски канцлер Герхард Шрьодер оглави комитета на акционерите на компанията “Норд Стрийм“, която управлява друг от проектите на “Газпром“ - “Северен поток“, който ще доставя газ от Русия по дъното на Балтийско море до Германия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?