Ширак открива кампания в подкрепа на конституцията на ЕС

Ширак открива кампания в подкрепа на конституцията на ЕС

Френският президент Жак Ширак се присъедини към разгорещения дебат за Европейската конституция, след като шест седмици преди референдума в страната противниците на конституцията водят в проучванията на общественото мнение, предаде Би Би Си. В телевизионно предаване на живо Ширак ще открие кампания в подкрепа на конституцията.

От средата на март досега във Франция са проведени около 15 социологически проучвания, които показват, че гласоподавателите са на път да отхвърлят Европейската конституция в референдума на 29 май с над 53-54 процента.

Президентът Ширак, който заложи своя престиж на одобрението на конституцията, ще открие кампанията с двучасова дискусия по телевизията, в която ще участват 80 души на възраст от 18 до 30 години, представили на лагерите “да”, “не” и колебаещи се.

Междувременно в сряда външният министър Доминик дьо Вилпен предупреди за последиците за Европа, ако Франция гласува отрицателно.

“Каква Франция ще имаме, ако преобладава гласуването с “не”, каква ще бъде Франция, съществуваща в безлична Европа, която няма да има председател на Съвета на Европа и европейски външен министър?! Европа ще загуби тежестта си на международната сцена, ще имаме Франция, неспособна да защити ценностите си. Ще имаме една по-малко организирана Европа, в която сякаш изведнъж е станало късо съединение.”

Елисейският дворец залага на способностите на Ширак да убеди французите да не превръщат референдума в протестен вот срещу политиката на дясноцентритското правителство за постепенни икономически реформи, обуздаване на безработицата и намаляващата покупателна способност на населението. Знам, че гласуването с “не” в момента е модерно, но дали наистина хората си дават сметка до каква криза може да се стигне на 29 май, отбеляза правителственият говорител, цитиран от Би Би Си.

Споделяне
Още от Свят