Ширак открива кампания в подкрепа на конституцията на ЕС

Ширак открива кампания в подкрепа на конституцията на ЕС

Френският президент Жак Ширак се присъедини към разгорещения дебат за Европейската конституция, след като шест седмици преди референдума в страната противниците на конституцията водят в проучванията на общественото мнение, предаде Би Би Си. В телевизионно предаване на живо Ширак ще открие кампания в подкрепа на конституцията.

От средата на март досега във Франция са проведени около 15 социологически проучвания, които показват, че гласоподавателите са на път да отхвърлят Европейската конституция в референдума на 29 май с над 53-54 процента.

Президентът Ширак, който заложи своя престиж на одобрението на конституцията, ще открие кампанията с двучасова дискусия по телевизията, в която ще участват 80 души на възраст от 18 до 30 години, представили на лагерите “да”, “не” и колебаещи се.

Междувременно в сряда външният министър Доминик дьо Вилпен предупреди за последиците за Европа, ако Франция гласува отрицателно.

“Каква Франция ще имаме, ако преобладава гласуването с “не”, каква ще бъде Франция, съществуваща в безлична Европа, която няма да има председател на Съвета на Европа и европейски външен министър?! Европа ще загуби тежестта си на международната сцена, ще имаме Франция, неспособна да защити ценностите си. Ще имаме една по-малко организирана Европа, в която сякаш изведнъж е станало късо съединение.”

Елисейският дворец залага на способностите на Ширак да убеди французите да не превръщат референдума в протестен вот срещу политиката на дясноцентритското правителство за постепенни икономически реформи, обуздаване на безработицата и намаляващата покупателна способност на населението. Знам, че гласуването с “не” в момента е модерно, но дали наистина хората си дават сметка до каква криза може да се стигне на 29 май, отбеляза правителственият говорител, цитиран от Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?