Ширак постави бизнеса с Китай над човешките права

Френският президент Жак Ширак изрази надежда ЕС да отмени оръжейното ембарго над Китай в близките месеци, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Ембаргото бе наложено, след като китайски военни части избиха стотици хора при потушаването на студентски протести на площад Тянанмън в Пекин през юни 1989 г.

На пресконференция в Хонконг, който е последен етап от четиридневното му държавно посещение в Китай, Ширак определи оръжейното ембарго над Пекин като остаряло и неуместно.

Той защити решението си да постави бизнеса над човешките права в отношенията с азиатската комунистическа държава. "Трябва да сме реалисти и да виждаме нещата такива, каквито са", каза той.

Френски фирми вече подписаха с Китай сделки на стойност 4 милиарда евро за доставки на пшеница и самолети и за изграждане на бензиностанции.

Франция се опитва да навакса изоставането си от европейските си конкуренти Великобритания и Германия в експлоатирането на огромния китайски пазар, но инвестициите ѝ в тази страна все още са по-ниски от тези на други европейски страни, отбелязва Асошиейтед прес.

По време на визитата на Ширак в Китай френската енергийна групировка Alstom подписа договор на стойност 1.25 милиона долара. Airbus подписа договор за 16 самолета.

Още от Свят