Ширак разследван за разходите си по време на кметския мандат

Парижки съдия започна разследване по жалба, засягаща непряко френския президент и неговата съпруга за високи разходи в периода 1977 - 1995 г., когато Ширак беше кмет на Париж. Това съобщи АФП, като се позова на сатиричното издание Канар аншене.

Съдия-следователят Филип Куроа от финансовия отдел на Парижката съдебна палата издал миналата седмица разпореждане да се разследват съмненията за фалшиви фактури за разходи.

Доклад на Градската главна инспекция от 2002 г., направен по искане на кмета-социалист на Париж Бертран Дьоланое, съдържа сведения за огромни разходи за храна за Жак и Бернадет Ширак при престоя им в парижкото кметство. Според доклада семейство Ширак похарчили 2,21 милиона евро за лични разходи за храна и за приеми, от тях 1,45 милиона евро са платени в брой, пише Канар аншене. Според вестника плащанията са извършени въз основа на множество фалшиви фактури.

Куроа възнамерява да разследва правомощията на лицата, издали или наредили да се издадат фалшивите фактури в периода 1994 - 1995 г. Жак Ширак е защитен от президентски имунитет и не може да бъде извикан пред съда до края на мандата си. Няма основания обаче Бернадет Ширак да не се яви пред съда.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?