Ширак се сбогува с политиката

Ширак се сбогува с политиката
Френският президент Жак Ширак слага край на политическата си кариера. Очаква се в неделя вечерта той да направи телевизионно обръщение, в което да обяви официално, че се отказва от борбата за трети президентски мандат след 12 години начело на френската държава, съобщават световните агенции.

Политическата кариера на Ширак продължи над 4 десетилетия.

Първият тур на президентските избори във Франция е на 22 април, а срокът за номинации изтича на 16 март. Макар че до този момент 74-годишният Ширак държеше отворена опцията си за участие, през последните дни той сподели, че “има живот и след политиката” и че се надява да служи на Франция “в друго качество”.

Анализатори посочват, че влошеното му здраве и серия политически неуспехи, довели до настоящия му нисък рейтинг, явно са го принудили да се откаже от надпреварата.

Бивш премиер, дълго време кмет на Париж и привърженик на Шарл де Гол, през 1995 г. Жак Ширак замени на президентския пост социалиста Франсоа Митеран. През 2002 г. беше преизбран, спечелвайки срещу Жан-Мари Льо Пен.

С отказа на Ширак да се включи в предстоящата битката за Елисейския дворец, надпреварата се очертава между трима основни кандидати – консерватора Никола Саркози (съпартиец на Ширак), социалистката Сеголен Роаял и центриста Франсоа Байру, като никой не изключва на финалната права отново да изгрее звездата на крайнодесния Жан-Мари льо Пен. Анализаторите не очакват той да подкрепи пряко някой от кандидатите.

Двата мандата на Ширак могат да останат в историята с края на задължителната военна служба във Франция, битката му с изключително популярната крайна десница и първото признание от страна на политик от неговия ранг, че режимът във Виши по време на Втората световна война е сътрудничил на нацистите в Холокоста срещу евреите, посочва Ройтерс.

Той освен това изигра важна роля при слагането край на войната в Югославия през 90-те години и спечели популярност в арабския свят с противопоставянето си на водената от САЩ война в Ирак.

Ширак обаче претърпя и сериозни провали, като най-важният вероятно е отхвърлянето на европейската конституция по време на референдума във Франция през 2005 г. Това бе удар по авторитета на френския президент на международната сцена.

Като цяло кариерата на ветерана във френската политика бе доста неравна, за което говорят и прозвищата, които той си спечели – Хамелеон, Бонапарт, Ветропоказателя. Наричан е и Худини заради способността му да излиза от трудни ситуации, бившият президент Жорж Помпиду го окачествява като булдозер, проправящ си път напред без оглед на пречките.

Споделяне

Още от Свят