Лидерът на италианската лявоцентристка коалиция:

Широка коалиция с Берлускони е изключена

Очертава се вариант за правителство на малцинството

Пиер Луиджи Берсани

Един от най-широко коментираните досега варианти за управление на Италия след оспорваните избори в неделя и понеделник – "голяма" коалиция между първите две партии в класирането, по всичко изглежда окончателно отпада. Същевременно се появяват първите сигнали, че спечелилата най-много гласове лявоцентристка коалиция ще се опита да управлява чрез правителство на малцинството. За това тя ще трябва да получи гласната или негласна подкрепа както на центристите, водени от премиера в оставка Марио Монти, така и на "Движение 5 звезди", водено от комика Бепе Грило.

Италианските лявоцентристи няма да сформират широка коалиция с десноцентристката групировка на Силвио Берлускони след парламентарните избори, заяви техният лидер Пиер Луиджи Берсани в интервю за италианския в. "Република" в петък.

"Искам да заявя ясно, идеята за голяма коалиция не съществува и никога няма да съществува", каза Берсани, цитиран от Ройтерс.

Новаците на Грило са готови да превземат с щурм италианския парламент

Запознайте се с "грилините". Те са 162-мата много обикновени хора, които сега се следят с безпокойство от финансовите пазари и световните лидери, след като тазседмичните избори в Италия не успяха да излъчат правителство.

Грилините - буквално "малките Грило" са народните представители, избрани с гласовете за антиелитарното "Движение 5 звезди" на комика Джузепе "Бепе" Грило, което преобърна всички прогнози, превръщайки се в най-голямата партия в Италия.

Още


Още в сряда един от по-малките коалиционни партньори на Демократическата партия на Пиер Луиджи Берсани заяви, че няма да подкрепи евентуален съюз с десноцентристите на Силвио Берлускони. "Ние казваме: "Не" на голяма управляваща коалиция", подчерта Ники Вендола, лидер на партията "Левица, екология, свобода".

Днес в интервюто си за "Република" Берсани подчертава, че ще представи идната седмица на президента Джорджо Наполитано план в 8 точни за управлението на страната. Лидерът на левоцентристите посочи, че когато стане въпрос за възлагане на премиерски мандат, той ще се кандидатира за премиерския пост.

Запитан дали неговото правителство ще бъде кабинет на малцинството, Берсани заяви: "Наричайте го, както си искате. За мен това ще е правителство на промяната".

Коалицията на Берсани спечели мнозинство в долната камара на италианския парламент, но няма абсолютно мнозинство в горната камара, което прави задачата ѝ да управлява Италия доста трудна.

Същевременно, по всичко изглежда, е започнало деликатното политическо ухажване на Бепе Грило. Веднага след изборите той обяви, че "Движение 5 звезди" няма да се съюзява с никоя друга формация и ще решава как да гласува за всяка реформа поотделно. Както винаги е казвало, Движение Пет звезди няма да се коалира с никого, отбеляза в блога си бившият комик, разбунил италианската политическа сцена. Ние не сме против всички. Ще разглеждаме нещата реформа по реформа и закон по закон. Ако има предложения, които отговарят на програмата ни, ще ги оценим, каза Грило в изявление пред дома си в Генуа в понеделник.

В петък с Грило, макар и косвено, е свързана водещата тема за италианските вестници - визитата в Рим на новия американски държавен секретар Джон Кери, известен като голям почитател на Италия.

Вестниците "Кориере дела сера", "Стампа" и "Република", цитирани от БТА, проследяват срещите на Кери с водещи фигури от италианската политика. Сред тях бяха премиерът в оставка Марио Монти, бившият премиер и еврокомисар Романо Проди, бившите министри на външните работи Франко Фратини и Масимо д'Алема, както и Джулиано Амато, Джани Лета и Анджелино Алфано от партията на Силвио Берлускони.

Навсякъде по време на тези срещи Кери изрази подкрепата на САЩ за Италия след изборите. Неговите събеседници пък, отбелязват италианските вестници, нито веднъж не разкритикуваха Бепе Грило и не обвиниха неговото "Движение 5 звезди" в екстремизъм. Така те се постараха да успокоят Кери и да подчертаят, че за тях бившият комик, преквалифицирал се в политик и извел движението си на трето място сред политическите сили в Италия, е много сериозен събеседник, който не би превърнал страната в неуправляема машина.

В петък италианският президент Джорджо Наполитано отхвърли възможността за предсрочни парламентарни избори. Наполитано, чийто 7-годишен президентски мандат изтича на 15 май, потвърди, че няма да се кандидатира за преизбиране. Той припомни, че през последните 6 месеца от своя мандат няма право да разпуска парламента. Италианският президент прогнозира, че неговият наследник на поста също няма да иска да разпусне новоизбрания състав на законодателния орган.

Италия се нуждае от стабилно правителство, подчерта Наполитано в реч в Берлин.

Консултациите за съставяне на правителство ще започнат официално на 15 март, когато двете камари на новия парламент ще се съберат за първи път.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?