"Шишеджам" получи $ 85 млн. кредит за нов стъклозавод в Търговище

Президентът на "Шишеджам груп" Доган Аръкан и Косроу Замани - директор за Югоизточна Европа и Централна Азия на Международната финансова корпорация (МФК) подписаха в присъствието на вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева кредитно споразумение за финансиране на инвестицията на "Шишеджам груп" в Търговище.

Проектът на турската компания е на стойност 160 милиона долара за изграждане на нови заводи за плоско стъкло и стъклени изделия в Търговище. Съгласно кредитното споразумение МФК ще финансира проекта с 85 милиона долара.

"Шишеджам" приключи всички технически проучвания на терена и на 7 юли ще се състои официалната церемония по полагането на първата строителна копка на предприятието в Търговище. По думите на Лидия Шулева инвестиционният проект на "Шишеджам груп" е много важен за България, защото е първият, при който се прилага на практика индивидуалното обслужване на големите инвеститори, залегнало като принцип в Закона за насърчаване на инвестициите.

Фабриката за производство на стъклени изделия ще заработи през юли 2005 г, а за плоско стъкло - в началото на 2006 г., съобщиха от "Шишеджам груп". Социалният аспект на проекта са новооткритите 700 работни места.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?