Шистовата революция може да понижи цените на петрола наполовина

Шистовата революция може да понижи цените на петрола наполовина

Цената на петрола може да падне наполовина през следващото десетилетие в резултат на шистовата революция. Това твърдят експерти, цитирани от в. "Таймс".

 

Джон Леуълин, бивш ръководител в ОИСР, съвместно с компанията Puma Energy е подготвил доклад, според който повечето сегашни прогнози за цените на петрола не отчитат значимостта на новите технологии за добив на нефт и газ от шисти.

 

Към 2020 г. на световния петролен пазар могат да настъпят промени, сравними по мащаб с коренния прелом от 1970-те години, когато цените на нефта скочиха двойно, считат експертите. Само че този път трендът ще е в обратна посока.

 

Ръководителят на една от най-големите петролни и газови компании твърди пред вестника, че ако поради шистовия бум цените на газа в САЩ "заспят", стойността на петрола ще падне до 35 долара за барел.

 

Тези оценки противоречат на миналогодишната дългосрочна прогноза на МВФ, според която към 2020 г. стойността на петрола може да надвиши двойно сегашните показатели. Докладът на МВФ предизвика нова вълна от безпокойство, че човечеството скоро ще изчерпа всичките запаси от нефт.

 

Експертите също така обръщат внимание, че заради възможното понижение на петролните цени рязко ще се съкратят доходите на страни износителки като Саудитска Арабия и Русия, което, от своя страна, може да доведе до значителни политически промени в тези държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес