Шивачки от най-голямото предприятие в Югозападна България заплашиха със стачка

Шивачки от най-голямото предприятие в Югозападна България заплашиха със стачка

Работещите в най-голямото шивашко предприятие в Югозападна България – това в Гоце Делчев, заплашиха със стачка заради ниски заплати, драстично нарушаване на работното време и лоши условия на труд, съобщи БНР.

Работещите в немската фирма са на границата на изтощението. Те твърдят, че работният им ден е минимум 9 часа, като се работи и всяка събота. Това е сериозно нарушение, тъй като подписаното преди десет години стачно споразумение допуска да се работи не повече от две съботи в месеца, казват синдикалистите.

Експлоатацията и униженията са причина много хора да напуснат фирмата, твърди регионалният председател на "Подкрепа" в Гоце Делчев Андрей Андреев.

"Над 900 човека са напуснали фирмата през последната година, които търсят препитание в други държави, където дават по-добри заплати", каза той.

Основната заплата на работниците в шивашкото предприятие е 480 лева. След настояването за увеличаване на възнагражденията работодателят е предложил 530 лева, но за сметка на отпадането на останалите им искания.

Петмесечните преговори с работодателя Бертрам Ролман от Германия не са довели до никакъв резултат, признават от синдикалната организация към КТ "Подкрепа", в която членуват над 1200 работници от предприятието.

При провал и на следващите преговори те са готови да преминат към стачни действия.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?