Шкаф, пълен с "Винету", разпали скандала за скъпите щандове на площад "Славейков"

Гражданската инициатива "Спаси София" инсталира в неделя на площад "Славейков" пародия на книжен щанд, пълен с романа "Винету" и така отново заостри вниманието на софиянци към скандала за възраждането на книжния пазар в столицата със 7 щанда, всеки на космическа цена от 47 285 лева с ДДС. Както Mediapool писа решението за стойността на щандовете мина през Столичния общински съвет в края на февруари. Още тогава при гласуването общинският съветник от "Демократична България" Грети Стефанова бе лаконична - "Дори и само с "Винету" да ги напълните, прекалено скъпи са". 

Препратката и на ДБ и на "Спаси София" в неделя насочва към изказване на премиера Борисов, че това е любимата му книга. През 2013 г. Борисов все пак уточни пред Кеворк Кеворкян - "Един водещ ме попита, коя е най-хубавата книга, която си чел като малък и аз казах, че това е романът "Винету", оттогава се пише, че съм чел само тази книга, а аз съм доктор на науките".

Активисти на "Спаси София" с маски на лица с лика на кмета Йорданка Фандъкова и общинския съветник от ГЕРБ Георги Георгиев символично в неделя откриха първия щанд.

"Йорданка Фандъкова откри новия щанд за книги на пл. Славейков. Въпреки, че изглежда като от Aliexpress, той струва на софиянци само 47 000 лв. за бройката. Ако ГЕРБ-цената за един обикновен щанд за книги ви се струва височка, това е защото той е "ювелирна изработка, каквато няма и в Дубай", написаха във фейсбук от инициативата.

Георги Георгиев бе докладчик по утвърдената цена в СОС. "Нищо, че никога не сте чули за него - той се занимава само с #РаботаРаботаРабота. Все пак трябва да има приоритети - докато ремонтите се отлагат, а градският транспорт е пред фалит, трябва да платим стотици хиляди за седем щанда за книги. За да е доволен и учителят на учителката, Бойко Борисов се предлага само една книга - Винету", написаха още от "Спаси София".

На практика през февруари управляващото мнозинство в СОС утвърди искане на изпълнителния директор на "Пазари Запад" ЕАД Галина Бежанска. Дружеството предлага да разходва за тях собствени средства. Високата цена за щанд се оправдава от "Пазари Запад", че те ще са "дълговечно и качествено изпълнение с ювелирна и дизайнерска стойност". Акцентирано бе и на екстрите им - ще са със свое осветление, отопление и стъклен навес.

Споделяне

Още по темата

Още от България