Шкумбата заминава на консулска работа в Чикаго с "подкрепително писмо" от Божидар Димитров

Шкумбата заминава на консулска работа в Чикаго с "подкрепително писмо" от Божидар Димитров
Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров съобщи в неделя, че вероятно е дал "подкрепително писмо" за назначението на Димитър Туджаров-Шкумбата на дипломатическа работа в Генералното консулство на България в Чикаго. За назначението съобщи в. "24 часа".

Шоуменът става колега на Лила Георгиева, която се прочу преди години с еротичните си снимки в интернет.

"Кандидатурата е минала на атестационната комисия след молба от министър Божидар Димитров. Г-н Туджаров ще работи с българската общност в Чикаго, която е многобройна, а той я познава добре от години", коментира говорителят на Външно министерство Весела Чернева, според която заминаването на Туджаров за Чикаго предстои съвсем скоро.

По този повод министър Димитров коментира пред БНР, че не може да си спомни да е подписвал такова писмо, а и не може да направи проверка.

"Може би някакво подкрепително, сега не мога да направя проверка. В такива случаи има подкрепителни писма. Доколкото си спомням, препратих с положително мнение писмо от чикагски българи, които искаха, хайде да си го наречем, както си го наричаме, Шкумбата да замине като консулски работник, не като консул, тъй като го познавали, много пъти е бил при тях. Може би това съм направил аз", коментира Божидар Димитров пред БНР.

Той обаче уточни: "Просто съм препратил по компетентност мнението на въпросните чикагски българи на Външно министерство, което единствено е компетентно става ли един човек за посланик или не."

Запитан от водещата Лили Маринкова дали дипломатическите назначения понякога възприемат и такава форма - по желание на зрители, министърът отговори: "Ами, да, има такова нещо наистина. Напоследък знаете, че се сменят много посланици, много консули. Повечето се молят, тъй като предвижда регламентът една година удължаване на мандата, една година не повече, и съм получавал такива писма и съм ги препращал по компетентност на Външно министерство, тъй като не е моя работа да назначавам, да освобождавам или уволнявам посланици."

Споделяне

Още по темата

Още от