Шофьор на снегорин загина след сблъсък с влак в София

Шофьор на снегорин загина след сблъсък с влак в София

Шофьор на снегорин загина след удар на машината му с товарен влак на жп прелез в София. Машинистите на влака също са пострадали и са откарани за лечение във Военно-медицинската академия (ВМА) и в "Пирогов". Инцидентът е станал в понеделник около пет часа сутринта. Единият от машинистите е в критично състояние, лекарите се борят за живота му, другият е с леки травми и вече е изписан.

Между различните ведомства и собственика на снегопочистващата машина - фирма "Титан Чистота София" възникна задочен спор за причините за тежкия инцидент. Първоначално от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) съобщиха, че снегоринът е минал през спуснатата бариера.

От БДЖ пък казаха, че шофьорът на снегорина е предприел неправомерно пресичане на железопътния прелез "Летоструй". Прелезът бил с редовно задействана сигнализация и спуснати бариери, посочиха от дружеството.

От "Титан“ обаче оспориха това твърдение, като казаха, че семафорите на прелеза не са работили. От фирмата допълниха, че разполагат със "снимков материал, в който се вижда, че служители на железопътната компания ремонтират семафорите след инцидента, включително прокарват захранване към тях“.

Не е вярно и твърдението, че снегоринът е счупил спуснати бариери, тъй като всички, които отидохме на мястото, видяхме, че те са здрави“, коментира пред БТА Ивайло Даковски, управител на фирмата. По думите му, за да мине покрай тях, без да ги засегне, снегоринът, който е с габарити 3 на 5 метра, трябва да направи най-малко четири-пет маневри и няма как да остане незабелязан от машинистите.

Даковски посочи, че всеки от шофьорите на дружеството преди получаването на пътния лист сутрин минава и през проверка за алкохол. Загиналият шофьор категорично не е бил пил, каза той.

От дружеството ще поемат всички разходи по погребението на техния служител.

Възстановено е движението на колите по автобусна линия номер 120 по нормалния им маршрут през бул. "Владимир Вазов", съобщиха от "Столичния автотранспорт". Поради станалата катастрофа движението бе отклонено по заобиколен маршрут.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?