Шофьорът на обърналия се автобус работил извънредно

"Юнион Ивкони" контролира водачите само по документи, служителите ѝ не достигат

Шофьорът на обърналия се автобус работил извънредно

Шофьорът на преобърналия се на 30 октомври на магистрала "Тракия" автобус е карал по маршрута Слънчев бряг - София по-рано същия ден, въпреки че е трябвало да почива. Освен това фирмата собственик на рейса - "Юнион Ивкони", на практика не контролира дали служителите ѝ спазват ограниченията за скорост или дали не поемат извънредни курсове, като в същото време страда от недостиг на водачи.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на транспортното дружество Георги Атанасов. В четвъртък той даде пресконференция след инцидента от преди няколко дни, при който автобус на компанията, пътуващ по маршрута София - Слънчев бряг, се обърна и 20-ина души бяха ранени.

В часовете след катастрофата Атанасов допусна, че тя е станала, тъй като рейсът е бил засечен от кола. Пътници обаче веднага го опровергаха, а според някои от клиентите същият шофьор, карал по-рано през деня от Слънчев бряг до София. Досега от фирмата твърдяха, че той е почивал и по документи друг водач е изпълнил курса. Основната версия на разследващите обаче е, че шофьорът е заспал.

Освен това тахографският лист на автобуса бил стар и на името на друго лице, което прави невъзможно разчитането на обстоятелствата около катастрофата. На водача е повдигнато обвинение за причиняване на телесна повреда на повече от един човек, но се работи и по версията за съучастие на длъжностни лица от фирмата превозвач.

По документи всичко е наред, на практика - не

В четвъртък изпълнителният директор на "Юнион Ивкони" Георги Атанасов обясни, че заключението на проверяващия екип от извършената вътрешна проверка във фирмата е, че въпреки изрядната документация, някъде по трасето от Слънчев бряг за София, е станала размяна между двамата шофьори. Така излиза, че един и същи човек е карал до 13.10 часа на 30 октомври и след по-малко от четири часа е поел 7-часовия маршрут в обратната посока.

От думите на управителя на фирмата стана ясно, че дружеството не следи данните от тахографските устройства на автобусите. Те записват скоростта на движение, кога автобусът спира и за колко време. За контрол на работното време на шофьорите се разчита само на изготвените графици за курсовете.

Компанията на практика само пази тахографските листи за година, колкото изисква законът, и ако има проверки на данните в тях, те се правят от държавния контролен орган - "Автомобилна администрация".

Иначе по документи курсът от София за Слънчев бряг е бил подготвен по правилата и със "със 100 процента изрядно и надлежно заверена документация". Превозното средство е било с работещ изправен тахограф, спирачен апарат, разписание, лиценз, попълване на дневник и т. н., каза управителят Атанасов. Пълната документация щяла да бъде предоставена на разследващите органи.

Нарушенията не били много

Атанасов коментира и данните, изнесени от транспортния министър Ивайло Московски, че фирмата има 2 акта за нарушения, а на нейни шофьори са издадени още 26. Според него ръководството на компанията няма информация за актовете на служителите, а на дружеството бил издаден само един акт, който то обжалвало.

В същото време Атанасов обясни, че компанията има 400 автобуса, 400 курса всеки ден и превозва по 4 млн. пътници годишно. На фона на това 28-те акта за нарушения били малко - едва 4% процента. В същото време "Юнион Ивкони", както и другите компании в сектора, страдала от недостиг на шофьори. Освен това бюджетът не компенсирал социалните отстъпки на компанията за деца, ученици, пенсионери, военноинвалиди и др. категории. Проблем, който автобусните фирми поставят от години.

Министерски съвети

"Ако аз бях на мястото на хората, които ръководят компанията, и държавен орган ми санкционира 26 водача или някакви други нарушения, бих взел мерки. В противен случай виждате до какво се стига", коментира в четвъртък министърът на транспорта Ивайло Московски. Той добави, че "писането на актове не е самоцел, а индикатор, сигнал, че нещо в системата не работи и ако не дай си Боже сега имаше жертви, всички горко щяхме да съжаляваме".

Министърът посъветва компанията, а и останалите автобусни превозвачи, да обърнат по-голямо внимание на превенцията и да взимат своевременни мерки при евентуални проблеми. Според Московски не било редно и водач, назначен само преди месец да бъде пускан сам "на дълъг, тежък маршрут, без да се адаптира към компанията, към норми и правила".

"Юнион Ивкони" е сред най-големите компании в сектора с над 40 млн. лв. постъпления от транспортни услуги за 2016 г. и печалба след данъци - 2.6 млн. лв. Един от собствениците ѝ е депутатът от ГЕРБ Ивайло Константинов.

Споделяне

Още от България