Шофьорът, причинил катастрофата на "Хемус", остава в ареста за постоянно

Мариан Вилку. Сн. БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) остави в четвъртък за постоянно в ареста румънския шофьор Мариан Вилку, който е обвинен за катастрофата на магистрала "Хемус", при която загинаха двама и бяха ранени други петима души. Инцидентът се случи на 19 август, няколко часа преди официалното откриване на пътния възел край село Яна.

Апелативните магистратите потвърдиха определението на градския съд, че ако Вилку не бъде държан под стража, има реална опасност да се укрие и да напусне страната.

Съдът приема, че има достатъчно доказателства, че румънецът е причинил катастрофата, защото е карал с несъобразена скорост в участъка, където имаше и голямо задръстване.

Първоначалната експертиза показа, че румънската цистерна се е движила със 118 км./ч. Точно преди удара Вилку е натиснал спирачките, но скоростта му при удара е паднала едва до 108 км./ч. Той е обвинен, че е нарушил правилата на движение и по непредпазливост е причинил смъртта на двама души и телесни повреди на останалите ранени.

По време на съдебното заседание Вилку отново поиска да бъдат взети данните от тахографа, защото е убеден, че няма как да се е движил със 118 км./ч., без да е получил съобщение от апарата.

"Няма да напускам апартамента си (в София). Не се чувствам добре и искам да се подложа на лечение и да бъда заедно с близките си", каза по време на заседанието Вилку в опит да убеди съда, че няма да се укрие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?