Шофьорът, убил две деца, нарочи за виновен другия "състезател"

Съдът го остави за постоянно в ареста

Снимка: БТВ

Окръжният съд в Ловеч остави за постоянно в ареста Филип Михайлов, който блъсна и уби две деца при гонка с автомобили край село Лесидрен. Той е обвиняем за смъртта на 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов, както и за причиняване на телесна повреда на 15-годишната Петя Божкова.

Михайлов нарочи за виновен другия джигит, с който са се дърпали край селото. Той заяви в съдебна зала, че когато двамата с Ален Асенов са се състезавали по пътя, Асенов не е спазвал дистанция, притискал го е и малко преди завоя му е засякъл пътя. Така Михайлов не е имал видимост към децата, а се опитал да избегне удара с автомобила на своя приятел.

Адвокатът на Филип Михайлов обясни извън съдебната зала, че Ален Асенов също трябва да бъде привлечен като обвиняем, тъй като основната вина за инцидента е негова.

Прокуратурата обаче не е повдигнала обвинение на Асенов и успя да издейства арест само за Филип Михайлов. Според съда доказателствата сочат обосновано, че Михайлов е извършил убийството по непредпазливост. За това престъпление се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Той бе оставен за постоянно в ареста заради тежкия престъпен резултат и високата степен на обществена опасност на престъплението. Заради това е налице реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши друго тежко престъпление, смята съдът.

Според показанията на свидетели Михайлов се е движел преди удара със скорост от над 100 км/час. Има показания, които потвърждават твърденията на полицията, че става дума за гонка между двамата.

Фаталният инцидент се случи на 11 август, когато в края на прав пътен участък до село Лесидрен 28-годишният Филип Михайлов блъска с аудито си три деца. Две от тях почиват в болницата.

Споделяне

Още по темата

Още от България