Шофьорите на “Нефтохим” оставиха работниците без транспорт

Съкращения в синдикалната структура на дружеството “Нефтохимтранспорт”, което обслужва работещите в “Лукойл Нефтохим”, в петък остави в напрежение работещите в нефтопреработвателното предприятие. Около 50 шофьори отказаха да върнат по домовете работещите от дневната смяна и да транспортират до завода тези, които ще работят вечерта.

Протестът им е заради съкращаването на председателя на новата структура на "Подкрепа" в предприятието Жеко Съчаров и двама негови колеги синдикалисти.

От "Нефтохимтранспорт" осигуриха външни автобуси за транспорта на работещите. Част от работещите са тръгнали 12 км пеша, за да се прибират по домовете си, а някои са ползвали други варианти за превоз до града. 

Преустановено е и зареждането с гориво на цистерните на корабите, мотокарите и електрокарите не се движат. Работниците спряха и ремонтната дейност на крановете.

От предприятието обаче уточняват, че съкращенията не се правят заради синдикалната дейност, а защото е планирана оптимизация на състава, която ще доведе до повишаване на заплатите на оставащите.

Синдикатът в "Нефтохимтранспорт" е учреден преди три дни, като 230 души от работещите са подали заявление да членуват в него. Документите на структурата обаче все още не са пристигнали пред ръководството на дружеството и не са легализирани.

Шофьорите в Бургас обаче планират да блокират в събота кръговото движение на изхода на града към София.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?