Шофьорите нарушители ще плащат за нови пътища

Шофьорите нарушители ще плащат за нови пътища
Нарушителите на правилата за движение по пътищата, които бъдат заснети от камерите на КАТ, да плащат за ремонт на инфраструктурата и изграждане на нова. С една част от средствата, събрани от провинили се шофьори, ще се купува допълнителна техника, която ще заснема нарушенията. За да бъде идеята съвсем завършена, МВР предлага от септември да се завишат глобите за превишена скорост, употреба с алкохол и неправоспособност.

Вътрешният министър Цветан Цветанов смята, че това са трите нарушения, които годишно водят до най-много убити по пътищата. Той лансира горните идеи във вторник след заседанието на Консултативната комисия, на което бяха обсъдени предложенията за промени в Закона за движение по пътищата.

Парите от нарушения, заснети от камери, ще се събират в специален фонд. Освен за снабдяване с снимащи устройства и запълване на дупки, част от тези пари ще бъдат използвани за проекти на местните власти.

Поставянето на нови камери по пътищата има двоен ефект. Освен, че шофьорите ще се "дисциплинират", другата положителна черта е изкарването на катаджиите от храстите. Една камера възвръща инвестициите си за 2-3 седмици от събраните глоби.

Друго от предложенията на комисията е разходите за кръвни проби за алкохол вече да се поемат от шофьорите.

От 100 до 500 лева ще стане глобата за неправилно изпреварване Ще бъдат завишени и санкциите за шофиране след употреба на алкохол.Ако пробата покаже до 0.5 промила, глобата ще е 150 лева, а водачът ще остава без книжка за 1 месец. Ако пробата е до 0.8 промила, глобата ще е 400 лева и до 5 месеца без книжка. За алкохол до 1 промил - санкцията става 600 лева и до 10 месеца без книжка, а до 1.2 промила - наказанието ще 800 лева и 1 година без право за шофиране. Над 1,2 промила алкохол законът предвижда наказателна отговорност.

На шофьор без книжка ще бъде налагана глоба от 300 до 800 лв. От 200 до 600 лева и лишаване от правоуправление за срок от 2 месеца ще бъде санкцията за водач, лишен от правоуправление по административен или съдебен ред, или който не притежава свидетелство за управление от съответната категория. За управление на автомобила с отнета книжката, глобата ще е от 200 до 500 лева. От 300 до 1000 лева ще бъде санкциониран собственик, длъжностно лице или водач, който предоставя колата си на човек, който няма книжка, употребил е алкохол или наркотици.

Цветанов е наредил на НАПИ да бъдат запълнени дупките в северната тангента на Околовръстния път на София. Той посочи, че само за миналата нощ 10-15 автомобила са спукали гуми заради дупките, което създава предпоставки за катастрофи.

Комисията отчита спад на нивото на смъртността по пътищата от началото на годината. Данните показват, че до 11 юли убитите по пътищата на страната са 372, което е с 13,6% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

От КАТ предупреждават, че месеците юли и август са най-критичните за движение по пътищата, когато се увеличава трафикът от и към морските курорти.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?