Шофьорските курсове поскъпват с 20%

Шофьорските курсове поскъпват с 20%

С около 20% ще поскъпнат шофьорските курсове до лятото, заради високите цени на горивата. Това прогнозира Красимир Георгиев, председател на Асоциацията на квалифицираните автомобилисти в България.

В момента средната цена на един шофьорски курс е 600 лв.. До лятото е нормално да достигне до 700 – 800 лева, каза Красимир Георгиев. Според него не е нормално, когато цените на горивата растат, тези на шофьорските курсове да остават същите или да падат, защото са свързани.

В Европа един шофьорски курс струва средно около 1200 евро, посочи Георгиев. Той допълни, че във всички държави в момента с повишаването на цените на горивата растат и цените на шофьорските курсове, а в България - обратно на световна практика падат.

Билбордове в цяла София рекламират цена 350 лева на една автошкола. При 2.70 лв. за литър на горивото обаче това покрива само тази стойност на курса, а за всичко останало – като възнаграждение на преподавател, обслужване на автомобил, осигуровки, данъци и др. - не остава нищо. В тази ситуация фирмите не дават 31 учебни часове, както е по учебна програма, а 10-13 часа. Клиентите, привлечени от ниската цена, плащат тези 350 лева, които впоследствие се оказват крайно недостатъчни. Така се тръгва по спиралата на допълнителните часове и на практика курсът излиза 1000 лева и отгоре, а те отново не са се научили, обясни схемата с евтините курсове Георгиев.

Освен това България е единствената страна в света, при която всеки шофьор е и инструктор, посочиха от асоциацията. Най-често при нас идват деца, обучавани от родителите си, и първите 10 часа от курса преминават да ги отучим от това, което са научили, каза Георгиев.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?