Шойбле: Гърция излезе от кошмара на кризата

"Приключи се, цифрите показват, че през 2017 г. ситуацията се подобрява"

Волфганг Шойбле
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че Гърция е излязла от кошмара на кризата след реформи, за които той призна, че не би искал да налага на германците, съобщи Франс прес.
 
"Аз самият не бих искал да ми се наложи да налагам подобни реформи в Германия", заяви министърът в последното си интервю на поста, дадено за гръцката телевизия "Skai". Той подчерта, че плановете за възстановяване, които страната приложи, са ѝ позволили да излезе от ситуацията, която гръцкият журналист определи като "кошмар".
 
"Приключи се, цифрите показват, че през 2017 г. ситуацията се подобрява", заяви Шойбле.
 
"Смятаме, че Гърция ще се възстанови без вземането на нови мерки и ще си върне достъпа до пазарите" през август 2018 г., както е предвидено. Поради това няма да се наложи допълнително облекчаване на външния дълг, добави той.
 
"Проблемът на Гърция през следващото десетилетие не е в дълга", а в продължаването на реформите, добави Шойбле. Той предупреди страната да внимава да не се върне назад.
 
Гърция трябва да спре да обвинява други за финансовите си проблеми и да се фокусира върху придържането към реформите, подчерта финансовият министър, мразен от мнозина гърци.
 
Той призова Атина да поеме отговорността за финансовите си затруднения и да работи по проблема. "Когато молите другите за заеми, не можете да ги обиждате за това, че са ви ги отпуснали. Няма никакъв смисъл", заяви Шойбле, цитиран от Ройтерс.
 
"Проблемите на Гърция са проблеми на Гърция", каза влиятелният германски политик.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?