Шойбле и Макрон се обявяват за създаване на парламент на еврозоната

Шойбле и Макрон се обявяват за създаване на парламент на еврозоната

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле изрази съгласие с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон за създаване на Европейски парламент на еврозоната. Той заявява това в интервю за в. "Република", цитирано от Франс прес.

Шойбле посочва, че е разговарял с Макрон за възможността заедно с евродепутатите да бъде създаден парламент на еврозоната, който да има консултативна роля, за да може да бъде развит Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ).

ЕСМ действа от октомври 2012 година в помощ на страни, изпаднали в затруднения. Той бе създаден след кризата в еврозоната.

"Макрон и аз сме напълно единодушни: има два начина за засилване на еврозоната - промяна на договорите или това да се направи прагматично чрез междуправителствен подход", отбелязва Шойбле.

По думите му промяната на договорите изисква единодушие и ратифициране от националните парламенти или одобрение чрез референдум в някои страни, но тъй като на този етап това не е реалистично, трябва да се опита да се върви напред със съществуващите инструменти, чрез развитие на договорите за ЕСМ.

Според германския министър единственото възможно решение сега е да се създаде Европейски валутен фонд, роден от еволюция на ЕСМ.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум вече призова за създаване на европейски валутен фонд, който да замени МВФ във всички бъдещи спасителни планове в еврозоната.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?