Шойбле предлага преструктуриране на Европейската комисия

Германският финансов министър Волфганг Шойбле призовава за реорганизация на Европейската комисия (ЕК), състояща се в това основните компетенции на ЕК да бъдат разпределени между малък брой комисари, съобщи Франс прес.

 

Той предлага всички отговорности да бъдат възложени на ограничен брой заместник-председатели на ЕК , на които да бъдат подчинени останалите еврокомисари.

 

Това предложение вече бе направено по време на кампанията на изборите за Европейски парламент от кандидата на Алианса на либералите и демократите за Европа Ги Верхофстат и изглежда се подкрепя от Париж.

 

"Можем да организираме ЕК по по-ефикасен начин", обясни консервативният министър в текст, който ще бъде публикуван утре във в. "Велт".

 

Европейските лидери определиха тази седмица приоритетите на ЕС за следващите пет години: растеж, заетост, конкурентноспособност; задълбочаване на валутния съюз; енергия и опазване на климата; въпросите на сигурността и имиграцията; външните работи.

 

Освен тази реорганизация на ЕК, Шойбле посочва в статията си за в. "Велт", че в средносрочен план е необходимо да бъдат променени основните договори на ЕС.

Споделяне

Още от Европа