Шок от мащабите на купени “български” гласове

На тези избори за пръв път имаше толкова мащабно пазаруване на български гласове, алармират политици и медии от райони на страната. Това е новото явление, което засенчи приеманите вече за рутинни изборни екскурзии от съседна Турция, до които и този път прибегна съуправляващата партия ДПС. 

На пресконференцията в изборната нощ премиерът Сергей Станишев не реагира на многобройните сигнали и журналистически свидетелства за изборния туризъм от южната ни съседка, но насочи вниманието към новопоявилите се 2800 македонци с двойно гражданство. Те са гласували основно в Благоевград и Сандански, където кандидатите, подкрепени от БСП, търпят загуба и ще се явяват на балотаж.  

На тези избори за първи път имаше търговия с български гласове, заяви в понеделник областният лидер на БСП във Варна и министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Така и той публично направи разлика между търговията с гласове на роми, турци и българи. Министърът изрази загриженост, че “традиционните ценности на нацията отстъпват на заден план, което може да смачка морала за десетилетия”.

Явно недоволен от изборния резултат в Благоевград и Перник, вътрешният министър Румен Петков повтори, че е “притеснен” от сигналите за купуване на гласове в двата града.

Пред журналисти той каза, че “динамиката на гласуването, предварителните прогнози и интервенцията върху определени райони в двата града най-малкото предизвикват размишления”. Министърът се закани на втория тур да засили полицейското присъствие там, където имало сигнали за купуване на гласове. Петков беше обещал и преди първия тур засилени мерки срещу това “гнусно”, по думите му, явление.

Според източници от левицата, около 2000 “гости” от Македония са пристигнали в Благоевград и срещу добро заплащане са гласували за кандидата на ГЕРБ Кирил Пендев и за комуниста Лазар Причкапов, досегашен кмет на града. 

16 хиляди гласа подготвени за купуване в Перник?

Най-драматични публични обвинения за купуване на гласове дойдоха от Перник. Това ще е първият “частен град”, ако класиралият се на първо място кандидат-кмет Димитър Колев повтори резултата си и на втори тур, предупреди в понеделник кандидатът на левицата Росица Янакиева, която ще се състезава с Колев на 4 ноември.

Колев е издигнат от инициативен комитет около бизнес сдружението “Съюз за Перник”, учредено и оглавявано доскоро от близкия до президента бизнесмен Людмил Стойков. Преди две седмици депутатът от НДСВ Татяна Калканова предупреди, че в община Перник върви невиждана кампания да се осигурят гласове за кандидата Димитър Колев. Мандатоносител на издигналата го организация е партия Земеделски народен съюз, която на евроизборите си осигурила забележимо политическо присъствие чрез покупка на гласове, смята Калканова. Думите ѝ накараха бизнесмена Людмил Стойков да напусне “Съюз за Перник”.

Депутатът от левицата Ненко Темелков каза, че в изборния ден в общината масово са били раздавани пари. Той посочи номерата на над 10 автомобила, които са патрулирали в различни квартали на Перник и от които е било плащано. По думите му полицията не е положила достатъчно усилия да предотврати процеса и затова е подадена жалба до министър Румен Петков.

Социалистите са внесли в неделя 13 жалби в Общинската избирателна комисия за купуване на гласове. Според информацията, с която разполагат, най-голямо било струпването на гласоподаватели след 19 ч. в 72-ра секция в квартал "Куциян" и 73-та в квартал "Калкас", където, според Темелков, гласуването продължило и след 22 часа без разрешението на Централната избирателна комисия.

В секциите с номера 81, 82, 112, 113 и 114 в интегралната бюлетина с номер 3  масово било отбелязано кръгче. Има забрана на ЦИКМИ за системно повтарящи се знаци, което навежда на мисълта за контрол, подчерта Темелков.

Сезирана е прокуратурата, но досега няма образувано досъдебно производство по сигналите. БСП обмисля и евентуална подмяна на представителите си в ОИК, която в неделя не даде информация за постъпилите сигнали.

Темелков обяви още, че има 3 000 недействителни бюлетини за съветници и над 3000 за кандидат-кметове. Той съобщи, че, според слухове, са подготвени списъци за плащане на 16 000 души, а кандидатът на “Съюз за Перник" Димитър Колев е получил 14 000 гласа.

Така мандатоносителят на коалицията на бизнеса - Земеделски народен съюз - стана първа политическа сила в Перник, обяви Темелков.

Росица Янакиева призова перничани да не се страхуват и заради 50-100 лв. да не рискуват бъдещето на децата си.

Позицията на БСП в Перник е подкрепена от “Атака”, “Гергьовден”, БЗНС “Ал. Стамболийски”,  ЛИДЕР, ССД, БСДП, партия "Български социалдемократи", политическо движение "Тракия" и др.

Несебър води класацията

Кандидатът за кмет на община Несебър Магдалена Мандулева, която досега изпълняваше длъжността кмет на морската община, след като титулярът на поста Николай Трифонов замени кметското място с дипломатическо, прикани в понеделник съгражданите си “да не продават следващите четири години от живота си и развитието на района”. Мандулева е втора в надпреварата за поста, а първи е Николай Димитров, издигнат от бизнес сдружения. Двамата ще се явят на балотаж идната неделя.

Упоритите слухове в Несебър твърдят, че Димитров печели с помощта на солидно купуване на гласове, което се отхвърля категорично от щаба му.

“Ако търгуваш в политиката, това означава, че днес купуваш гласове от по-бедни и зависими хора, а утре ги продаваш на някого. Няма да допусна община Несебър да бъде продавана и купувана. Ние сме свободни и достойни хора", каза още Мандулева. Тя допълни, че на втория тур ще продължи да прави честна кампания, каквото и да ѝ коства това.

Телевизионни репортажи от изборния ден в Несебър показаха джипове и скъпи автомобили около избирателните секции, където излизащи граждани бяха пресрещани от добре облечени мъже, които ги вкарваха в колите за няколко минути. Какво се извършваше вътре не бе видно, защото автомобилите бяха със затъмнени стъкла. Избирателната активност в околните села стигна 90 процента. Инициативният комитет на бизнес коалицията МОРЕ на предприемачите братя Диневи спечели мнозинство в общинския съвет в Несебър. Кандидатът за кмет на коалицията в с. Влас Иван Николов спечели на първия тур със 78 на сто.

За “мутризация” на изборите се говори в малките селища около Созопол, където основните претенденти за местната власт също са директно свързани с бизнес интереси.

Полицията във Варна не реагирала на сигналите

“Във Варна през вчерашния ден все едно имаше масово четене на "Бай Ганьо прави избори", коментира кандидатът за кмет на обединената десница и НДСВ Димо Гяуров, който загуби още на първия тур. Сегашният кмет Кирил Йорданов, подкрепен от БСП, спечели убедително с 53%.

“Всички говориха за нарушенията, но като гледах как реагира полицията, започвам да се съмнявам, че ще има резултати от евентуалните проверки", коментира Гяуров.

“Най-трагичното е, че досега обсъждахме единствено търговията с ромски гласове, но на тези избори се заговори и за купуване на гласове от другата част на населението”, посочи кандидатът за кмет. По думите му, ако компетентните органи си свършат наистина работата, не е изключено да има основания за касиране на резултатите от вота във Варна.

Споделяне

Още от България