Шоколадът предизвиквал депресии

Шоколадът предизвиквал депресии
Хората, които редовно ядат шоколад, по-често да са в депресивни състояния, съобщи във вторник ББС, позовавайки се на проучване на група американски учени. Резултатите от тестовете на изследователски център към Калифорнийския университет са показали, че тези, които консумират най-малко по 100 грама шоколад седмично, често са в по-мрачно настроени от хората, които хапват по-рядко и по-малко.

Изследването се поставя под въпрос разпространените представи, че какаовият продукт има положително влияние върху настроението на човека.

В тестовете са участвали 1000 възрастни американци като никой от тях не е употребявал антидепресанти или е имал психически разстройства преди това. Резултатите са показали, че тези, които са употребявали повече от 6 парчета шоколад от по 28 грама всяко месечно, са били значително по-склонни към депресивни състояния.

Според д-р Натали Роуз и нейните колеги резултатите от тестовете пораждат множество въпроси, които трябва да бъдат допълнително проучени. Според нея обяснението може да е твърде прозаично – хората, които са в по-лошо настроение, да използват шоколада като форма на самолечение, а той да не допринася с нищо към подобрение на ситуацията.

”Може да се направи аналогия с алкохола. В по-краткосрочен план алкохолът подобрява настроението, но в дългосрочен план не помага с нищо”, добавя д-р Роуз.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?