Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шокова реформа в енергетиката с повече помощи, борса за ток и закриване на БЕХ

Излишните ВЕИ-мощности може да работят за други държави, които не са покрили изискванията за "зелен" ток

65 коментара
Асен Василев и Екатерина Захариева представиха изводите от проверката на ЕК и СБ за състоянието на енергетиката ни, сн. БГНЕС

Енергийните помощи за социално слабите българи да нараснат три пъти и да обхванат много повече хора. От пазара за бита да се изведат неефективните ТЕЦ-ове, както и онези, които са с най-много изхвърлени парникови квоти и не спазват екостандартите. Излишните възобновяеми енергийни мощности да работят за страни, които не са си изпълнили ангажиментите за производство на зелена енергия. Да се върви към борса за електроенергия и преминаване на всички потребители към свободния пазар, както и да се закрие “Българският енергиен холдинг“ (БЕХ), защото в момента функционира като шапка, прикриваща всички проблеми и дефицити в държавната енергетика.

Това са част от препоръките в докладите от проверките на Европейската комисия (ЕК) и на Световната банка (СБ). Те бяха проведени в началото на май по искане на служебно правителство и представени във вторник от вицепремиера Екатерина Захариева и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, ден преди парламентът да гласува предложения от БСП редовен кабинет. Двете институции трябваше да открият слабостите в образуването на цените на тока, заради които българите излязоха на масови протести през февруари, довели до оставката на правителството на ГЕРБ.

По същество анализите повтарят коментирани в последните десетина години от различни експерти и дори от самите енергийни дружества слабости и дефекти в системата, включително непрозрачност при определянето на цените и предпоставки за корупция. Но, както обясни Захариева, от проверките имало нужда, за да е сигурно правителството, че те са обективни, без намек за вътрешнополитическите противоборства. Тя определи препоръките на ЕК и СБ като добро начало за обществена дискусия за енергийна реформа и изрази надежда, че бъдещият кабинет и парламентът ще приемат поне част от направените от чуждите експерти предложения.

Захариева обаче също така коментира, че за да има ефект върху сметките за ток на хората, трябва към проблемите да се подходи комплексно, а не правителството да си избере например само вдигане на помощите, увеличаване на износа или само ограничаване на неефективно централи. “Това не е меню, от което може да избираш“, заяви вицепремиерът и обясни, че реформата в енергетиката трябва да се направи и по начин, който да не изгони чуждите инвеститори. Василев пък отново коментира като неприемливо налагането на мораториум върху цената на тока.

61% от българите са енергийно бедни, едва 12% получават помощи

ЕК посочва, че 61 на сто от населението на България са енергийно бедни, тъй като над 9 процента от техните доходи отиват за отопление. В същото време едва 12% от хората в нужда у нас са подпомагани от държавата за енергийните им сметки. Сегашните помощи са тройно по-ниски спрямо даваните суми от държавата за отопление през 2003 г. и тогава те са обхващали 542 хил. души, а сега – 255 хил. души. “Това означава, че в период на вдигане на цените (на енергията) ние сме изоставили бедните“, коментира Асен Василев. Според него енергийното подпомагане трябва да е съчетано с агресивни мерки за увеличаване на енергийната ефективност на жилищата, защото това е начинът сметките да паднат най-много.

От Световната банка също определят енергийните помощи като неадекватни и препоръчват незабавното им вдигане поне до нивата от преди девет години. Василев каза, че със социалното министерство се работи активно в тази посока. Възможно е за подпомагането на енергийно бедните да се използват и европейските структурни фондове.

Разкриване на конфликтите на интереси на депутати и държавни енергийни шефове

И в двата доклада се акцентира върху липсата на прозрачност в управлението на държавните енергийни активи, върху това, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е политически и финансово независима, няма достатъчния капацитет да определя адекватно цените, както и не е ясно какви разходи се крият зад тарифите в енергетиката.

БЕХ изпълнява функции, които са работа на дъщерните ѝ дружества, и за да стане прозрачен секторът, енергийният холдинг трябва да се премахне, а за дълговете на “Националната електрическа компания“, които надхвърлят 2.5 млрд. лв., финансовото министерство да разработи специален план, тъй като тези борчове вече не могат да се управляват на корпоративно ниво, смятат експертите на ЕК.

БЕХ бе създадена при управлението на кабинета "Станишев" (2005-2009 г.) и правителството на ГЕРБ първоначално смяташе да го закрива, но впоследствие се отказа. Предстои да се види как предстоящото правителство на БСП с премиер Пламен Орешарски ще погледне на препоръката за закриване на БЕХ.

Еврокомисията осен това съветва незабавно да се разкрият всички конфликти на интереси и обвързаности на държавни служители и дори на депутати в областта на енергетиката, за да се възстанови доверието на обществото. Предлагат се дори санкции за онези, които по време на държавната си служба са работили в полза на частни интереси. Хората на ръководни постове в държавата енергетика пък задължително трябва да се избират с конкурс, а не да са политически назначения.

Евентуалното изпълнение на тази препоръка също би било огромно изпитание за управляващите, тъй като според неофициални данни представители на БСП, ГЕРБ и ДПС и други партии имат преки бизнес интереси в енергетиката и мощно многопартийно лоби стои зад прекомерно много издадените лицензии на ВЕИ-мощности.

Борсова продажба на ток

Според ЕК и СБ гаранция за прозрачността на цените може да дава само борсовата продажба на електроенергия, но у нас либерализацията на пазара е била забавена. В резултат на това има тарифен модел, при който “Електроенергийният системен оператор“ (ЕСО) и длъжен да изкупува енергия от скъпи и неефективни мощности, чийто производствен капацитет надхвърля значително потреблението.

До 2030 г. при сегашните разположени мощности страната ни ще има значителен излишък от ток и дори засиленият износ няма да помогне за работата на всички централи. Затова трябва да се види кои не отговарят на изискванията на ЕС за ефективност и опазване на въздуха и онези, които не спазват стандартите да отпаднат от пазара, каза Асен Василев. Прави се вече такъв анализ, но според министъра на онези от тях, които приведат производствата си в съответствие, трябва да се даде шанс да работят, но сами да си търсят пазарите. По повод възможни протести, той коментира, че обществото не трябва да плаща за това, че определени производства не могат да си намерят пазари или поне да бъде попитано дали е склонно да субсидира тези мощности.

Социални и политически влияния при сегашното изкупуване на тока

От ЕК препоръчват при определянето от ДКЕВР на квотата за пазара за бита ЕСО да купува приоритетно тока от най-ефективните и най-евтини мощности. Това ще доведе до отпадането не само на замърсяващи околната среда въглищни централи, но и на топлофикации, които в момента изкуствено товарят топлинните си мощности, само за да продадат на високи цени тока си, каза министърът. Той цитира данни от анализа на СБ, според който само за “Топлофикация-София“ кръстосаното субсидиране през цената на тока е 200-250 млн. лв. Сред неефективните централи, наред с ТЕЦ “Бобовдол“, министърът посочи и столичното парно. По думите му трябва да се преразгледа и поддържаният студен резерв за включване в енергийната система при необходимост.

В момента разпределянето на квотата от ток за битовия пазар се движи от социални и политически влияния, а не от цената, и заради изкривяванията в системата не е въведен борсовият пазар на ток, посочи още Василев. От ЕК препоръчват още преразглеждане на добавките за зелена енергия и ревизия на цените на вятърни и слънчеви централи, изградени с европейски субсидии и определяне на справедлива цена за достъп на ВЕИ-ата до мрежата. Също така обаче обръщат внимание на това, че в момента българското законодателство позволява промяната на цените на тока от възобновяема енергия по всяко време, което създава нестабилност в сектора.

Всеки ден забавяне на реформата струва 2 млн. лв. на потребителите

Според анализите на чуждите експерти финансовата дупка в системата на енергетиката е между 800 и 1.1. млрд. лв.и за да се покрие този дефицит, трябва да се преразгледат всички договори за задължително изкупуване на ток. Ако не се преструктурира секторът, всяка година той ще изпитва дефицит от почти 1 млрд. лв. Това означава, че всеки ден забавяне, ни струва по 2 млн. лв., сметна министърът на икономиката.

От Световната банка смятат, че дълговете на НЕК за изкупуване на ток, за инвестиционни проекти и за покриване на кредити вече не могат да бъдат управлявани на корпоративно ниво и за това трябва специален план на финансовото министерство. Също така се препоръчва ЕСО да се прехвърли към Министерството на финансите за по-голяма независимост.

 

Самият Василев също е на мнение, че БЕХ трябва да се закрие, тъй като е непрозрачна структура, но допълни, че това трябва да става внимателно, дългосрочно и с план за развитие на дъщерните му дружества.

 

Още в началото на мандата на ГЕРБ през лятото на 2009 г. бившият премиер Бойко Борисов определи БЕХ като “куха структура“ и се закани да я закрие, но по-късно се отказа от това свое намерение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

65 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #65

  РОвч. и ББ -в затвора!!!

 2. Анонимен
  #64

  По данни от публичния регистър на Сметната палата другарката Харитонова която е отдавна в пенсионна възраст и не е никакъв корифей в енергетиката, но е председател на ДКЕВР има натрупани доходи от участия в бордове на сума 250 000 лева!Ако я оставят нея барабар с цялата шайка няма да има НИКАКВИ РЕАЛНИ ПРОМЕНИ В ЕНЕРГАТИКАТА.

 3. Анонимен
  #63

  59 - Не плачи! Ми те и ГЕРБ си крадяха, замразиха ни пенсии и помощи, толерираха същото прахосничество в енергетиката, а в останалия бизнес, като се разшетаха, та до ВЕЦовете на Гришата Ганчев стигнаха, да изземват чужд бизнес, щото тяхния не им стига! Само дето всички останали им бяха виновни - от Станишев, Цара и Костов, та до ланския сняг!

 4. Анонимен
  #62

  44 - Прав си! Трябва да се носи отговорност, но тук и бат Бойко ще отговаря, защото и той, преди да се откаже от Беляне, ПОДПИСА ОЩЕ 8 (ОСЕМ) АНЕКСА за допълнителни доставки на оборудване за Беляне!!! И сега руснаците щeли да ни съдят за 1 млрд.! Е как няма, като сме подписали договори и анекси към тях за всичките тия доставки! Така, че ДА СИ ОТВОРИМ ХУБАВО ОЧИТЕ ТРЯБВА, а не да гласуваме слепешката, а сетне да ревем, като плащаме!

 5. Анонимен
  #61

  №59, а явното крадене на ГЕРБ ли предпочиташ? Или очевадната некомпетентност и некадърност герберска?

 6. Анонимен
  #60

  В крайна сметка ЦБ иска да разпарчедоса единствения що-годе работещ отрасъл в България. Тогава от износители ще се превърнем в потенциални вносители на двойно по-скъпа ел. енергия! Вярно е, че БЕХ обираше финансовите луфтове на отделните подотрасли, но е вярно и това, че Дянков ежегодно прибираше балансовата печалба на БЕХ, без да се съобразява с касовото състояние на холдинга. В енергетиката трябва да се пипа внимателно и професионално, като при операция на сърце! В проекто-кабинета Орешарски не виждам кой разбира от енергетика!

 7. Анонимен
  #59

  То от БСП(БКП) в тандем с ДПС (БКП) какво да очакваме освен да крадът. Е не може да им се отрече- правят го тихомълком- разбираме за това което са сътворили след време... Да ни е честито новото им управление под формата на експертен кабинет. Бог да пази България!

 8. Анонимен
  #58

  Тия експерти трябва да се гонят като мутрите от властта, която ни е яхнала и ни докара до това положение. Бедни сме защото престъпниците комунисти, преобразили се в "модерни" капиталисти, мутри и рекетьори ни грабят ежедневно и са ни докарали до просешка тояга. На западняците не им пука, щото благодарение на техния "свободен пазар" националния доход се изнася зад граница, а на нас ни плащат като на аборигени. Златото ни "тяхно", веригите "техни", банките "техни". И газта, която вадим от нашата територия,

 9. Анонимен
  #57

  Енергетиката е червения бастион на БКП ///БСП/,машина за доограбване на населението и приют за активисти и комунисти.

 10. Анонимен
  #56

  61% от българите енергийно го ограбват , 12% получават чрез помощи получават щастието 365 дни в годината да бъдат рекетирани за нещо си, от хора поставили се над закона-чиновници. Това ли идва от Европа или е поредната демонстрация на това, какви некадърници ни управляват.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.