"Шосе 36" – първият в света кокаинов бар

"Шосе 36" – първият в света кокаинов бар

В боливийската столица Ла Пас, разположена на 3900 метра над морското равнище - височина, където изкачването дори на едно стълбище кара сърцето ти да бие до пръсване - се намира едно от най-прочутите заведения в цяла Южна Америка. "Шосе 36" е първият в света кокаинов бар, пише кореспондентът на вестник "Гардиън" Джонатан Франклин, цитиран от БТА.

"Днес имаме два вида кокаин: обикновен за 100 боливианос грама и силен - за 150 грама". Така сервитьорът представя "основните ястия", след като е взел поръчката ви за напитките. След малко носи на таблата два пакета и сламки, непринудено и безразлично, все едно са сандвич и пържени картофки.

Барът е култово заведение, посещаван от много туристи, пътешестващи из Южна Америка. Това са преди всичко млади европейци, повечето студенти. Никой не се бои от арест. Както пояснил един от сервитьорите, усмихвайки се, собственикът е подкупил когото трябва. Много посетители пишат за заведението в своите блогове и така разнасят славата му. Всъщност заведението се мести през няколко месеца на ново място заради оплакванията на местни жители и появата му на нов адрес създава объркване колко всъщност са кокаиновите барове в Ла Пас.

Новата тенденция на "кокатуризъм" е резултат от комбинация на няколко фактора: известните с подкупността си боливийски служители, типичната за Ла Пас толерантност към свободния начин на живот и националният пример в лицето на президента Ево Моралес, самият той отглеждащ кока, пише "Гардиън". Моралес е известен с това, че яростно се застъпва за правата на селяните, които гледат традиционната на Боливия култура, и с това, че изхвърли от страната американската Агенцията за борба с наркотиците.

Споделяне

Още от