Шотландия готви референдум за независимост от Великобритания

Шотландският министър-председател Алекс Салмънд обяви, че иска да проведе референдум за независимостта на страната от Великобритания през есента на 2014 г., съобщи ББС. Така хората ще имат достатъчно време, за да вземат "обмислено" решение за бъдещето на страната си в рамките на Обединеното кралство. 

Преди дни британският премиер Дейвид Камерън коментира темата в телевизионно интервю, заявявайки, че силно подкрепя Великобритания и смята, че тя е едно от най-успешните партньорства в световната история. 
 
"Ще бъде изключително тъжно ако Шотландия реши да напусне Обединеното кралство и ще направя всичко по силите си, за да окуража оставането ѝ, защото смятам, че така ще е най-добре за икономиката и обществото на всички във Великобритания, включително Шотландия", заяви Камерън. 
 
Същевременно британското правителство обяви, че Шотландия няма право да провежда вот, който да не е санкциониран от Лондон. Шотландският първи министър контрира, че до 2014 г. има време законовите пречки да бъдат преодолени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?