Шотландия иска Лондон да защити износа на уиски след Брекзит

Шотландия иска Лондон да защити износа на уиски след Брекзит

Шотландското правителство настоя пред Лондон да гарантира на законодателно равнище защитата на износа на шотландско уиски след излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде агенция Прес Асошиейшън, цитирана от БТА.

"Уискито е продукт, чийто износ носи на Шотландия по 4 милиарда лири (5.25 млрд. долара) годишно. Много важно е да запазим надеждната правна защита в тази област, затова и поисках от британското правителство разяснения дали въпросът ще присъства в преговорите при визитата на министъра на международната търговия Лиам Фокс в САЩ", каза шотландският министър на икономиката Кит Браун. Производството на уиски осигурява работа на около 20 000 души, подчерта министърът.

Браун отбеляза, че е недопустимо британският кабинет да разглежда търговски сделки, които застрашават ценността и репутацията на шотландските продукти. Настоявам също сегашните европейски нормативни изисквания да бъдат гарантирани и след Брекзита, каза той.

Трябва да сме сигурни, че всякакви бъдещи споразумения ще бъдат полезни за Шотландия и няма да застрашават източниците за съществуване на нашите фермери и производители, допълни министърът.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?